Inschrijving Jaarprijs Goede Voeding 2018 is geopend

jaarprijs Goede Voeding 2018

De Jaarprijs Goede Voeding wordt uitgereikt als stimulans voor initiatieven om het voedingspatroon te verbeteren. De prijs gaat ieder jaar naar voedingsbedrijven die hun producten gezonder hebben gemaakt met bijvoorbeeld minder zout, suiker en verzadigd vet, of meer vezels. Bedrijven kunnen hun product inschrijven tot en met 5 februari. De winnar wordt tijdens het Food Future Event op 5 april 2018 in Den Bosch bekend gemaakt.

Een jury onder leiding van Frans Kok, emeritus Humane Voeding bij Wageningen Universiteit, kiest uit de inzendingen drie genomineerden. Het publiek krijgt dan de tijd om online hun stem uit te brengen. Dit publieksoordeel weegt mee in de uiteindelijke beslissing van de jury.

Producten die in aanmerking komen voor de prijs voldoen aan de richtlijnen van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum of aan de criteria 'Dagkeuze' buiten de schijf.  Ook de communicatie rond een product en de aanzet tot gezonder gedrag tellen mee.

De jaarprijs voor Goede Voeding wordt in 2018 voor de twintigste keer uitgereikt. In 2017 won Albert Heijn de prijs met de producten Courgette-spaghetti, Bloemkoolrijst en Broccoli-rijst.

Lees ook:

Lees ook
Onderzoek Consumentenbond | Kruidenmixen bevatten weinig kruiden

Onderzoek Consumentenbond | Kruidenmixen bevatten weinig kruiden

Zakjes en potjes kruidenmix bevatten weinig en kruiden en specerijen en juist veel goedkope opvullende ingrediënten zoals zout, (paneer)meel, suiker of groentepoeder. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.

FAO: forse stijging prijzen voedsel

FAO: forse stijging prijzen voedsel

Hoewel de omikron-variant van het SARS-CoV-2 virus de prijzen van grondstoffen voor levensmiddelen iets lijkt te laten dalen, maakte de FAO deze week bekend dat de prijzen van verschillende basisproducten sinds een jaar fors zijn gestegen. De FAO-index van de voedselprijzen (FFPI) bereikte in november 2021 gemiddeld 134,4 punten, een stijging...

Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

In de meeste bewerkte voedingsmiddelengroepen is de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker sinds 2018 gelijk gebleven of gedaald. Dat blijkt uit de Herformuleringsmonitor die het RIVM elke twee jaar, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), verricht.