Insectenkwekers: EU-wetten ondermijnen investeringen

evmi-ipiff

Huidige Europese wetgeving is niet berekend op de specifieke eigenschappen van eiwitten op basis van insecten. Dit gebrek aan juridische zekerheid ondermijnt investeringen en productieplannen van bedrijven en beperkt de beschikbaarheid ervan voor humane voeding en diervoeder.

Dat vinden insectenproducenten uit Nederland, Frankrijk, Duitsland en Zuid-Afrika. Zij presenteerden eerder deze week in Brussel formeel hun Internationale Platform van Insecten voor Voedsel en Voeder (IPIFF).

IPIFF stelt dat de Europese wetgeving moet worden aangepast om insecten toe te laten als duurzame en innovatieve bron van dierlijke eiwitten. Dat maakt de weg vrij om het te kunnen aanbieden aan boeren, foodbedrijven en consumenten in de EU.

Enorm potentieel

Binnen de EU produceren insectenkwekers nu vooral voeders voor huisdieren. Het potentieel voor insectenmeel is echter enorm, vooral als voeder voor de aquacultuur.

De vereniging wil dat de Europese voedselwetgeving mogelijk maakt dat insectenproducten die voor 100 procent zijn ontwikkeld op basis van plantaardige substraten, gebruikt kunnen worden als eiwitbronnen voor aquacultuur, kip en varkens.

Strenge procedures

“Productietechnieken die recentelijk zijn ontwikkeld, worden op industriële schaal door bedrijven toegepast die voldoen aan strenge procedures voor risicobeheer”, stelt IPIFF’s vice-president Tarique Arsiwalla van het Nederlandse Protix (visvoer).

Daarmee kunnen producten op basis van insecten volgens hem voldoen aan de hoogste EU-standaarden op het gebied van food- & feedsafety en dus prima gebruikt worden in nutritionele en functionele toepassingen, tegen concurrerende prijzen.

IPIFF is op 13 april opgericht. De vereniging staat open voor nieuwe leden uit de voedsel- en voederketen.

Lees ook:

EVMI achtergrond & analyse – Verduurzaming voeding

(premium)

 
Lees ook
Eindeloos genieten van je aardbeienijsje: het smelt niet

Eindeloos genieten van je aardbeienijsje: het smelt niet

Drooggevroren aardbeipoeder zou wel eens het ei van Columbus kunnen zijn voor ijsfabrikanten. Onderzoekers van de Agricultural Research Service (ARS), het onderzoeksbureau van het Amerikaanse ministerie van landbouw, ontdekten dat drooggevroren fruitpoeders de structuur en smaak van ijs verbeteren. Simpel gezegd: het ijs smelt niet en blijft beter...

De werkdag van: Liselotte Mooiweer, FrieslandCampina

De werkdag van: Liselotte Mooiweer, FrieslandCampina

De dag begint voor Liselotte Mooiweer, project manager/development specialist Early Life Nutrition bij FrieslandCampina Ingredients, met een fietstocht naar de campus van de Wageningen Universiteit. Daar is het lichte gebouw van het FrieslandCampina innovation centre met haar laboratoria, proefproductielhal en kantoren gehuisvest. Liselotte Mooiweer is...

Nestlé en Corbion starten samenwerking voor eiwit uit algen

Nestlé en Corbion starten samenwerking voor eiwit uit algen

Nestlé gaat samenwerken met Corbion voor de ontwikkeling van ingrediënten uit microalgen. De bedrijven willen die ingrediënten gebruiken in de productie van duurzame, plantaardige voedingsmiddelen. De voedingsmiddelenindustrie is naarstig op zoek naar nieuwe plantaardige eiwitbronnen, en de microalgen zullen Nestlé dan ook met...