Insectenkwekers: EU-wetten ondermijnen investeringen

Huidige Europese wetgeving is niet berekend op de specifieke eigenschappen van eiwitten op basis van insecten. Dit gebrek aan juridische zekerheid ondermijnt investeringen en productieplannen van bedrijven en beperkt de beschikbaarheid ervan voor humane voeding en diervoeder.

Dat vinden insectenproducenten uit Nederland, Frankrijk, Duitsland en Zuid-Afrika. Zij presenteerden eerder deze week in Brussel formeel hun Internationale Platform van Insecten voor Voedsel en Voeder (IPIFF).

IPIFF stelt dat de Europese wetgeving moet worden aangepast om insecten toe te laten als duurzame en innovatieve bron van dierlijke eiwitten. Dat maakt de weg vrij om het te kunnen aanbieden aan boeren, foodbedrijven en consumenten in de EU.

Enorm potentieel

Binnen de EU produceren insectenkwekers nu vooral voeders voor huisdieren. Het potentieel voor insectenmeel is echter enorm, vooral als voeder voor de aquacultuur.

De vereniging wil dat de Europese voedselwetgeving mogelijk maakt dat insectenproducten die voor 100 procent zijn ontwikkeld op basis van plantaardige substraten, gebruikt kunnen worden als eiwitbronnen voor aquacultuur, kip en varkens.

Strenge procedures

“Productietechnieken die recentelijk zijn ontwikkeld, worden op industriële schaal door bedrijven toegepast die voldoen aan strenge procedures voor risicobeheer”, stelt IPIFF’s vice-president Tarique Arsiwalla van het Nederlandse Protix (visvoer).

Daarmee kunnen producten op basis van insecten volgens hem voldoen aan de hoogste EU-standaarden op het gebied van food- & feedsafety en dus prima gebruikt worden in nutritionele en functionele toepassingen, tegen concurrerende prijzen.

IPIFF is op 13 april opgericht. De vereniging staat open voor nieuwe leden uit de voedsel- en voederketen.

Lees ook:

EVMI achtergrond & analyse – Verduurzaming voeding

(premium)

 
Lees ook
Marqt verkoopt wijn met natuurlijke sulfietvervanger

Marqt verkoopt wijn met natuurlijke sulfietvervanger

Marqt heeft een nieuwe wijn in de schappen. De Novatura pinot noir van Biologische wijngaard de Colonjes. Volgens de duurzame retailer is dit de eerste Europese wijn met een natuurlijke sulfietvervanger, het plantenextract Estaan.

Eiwitten van de toekomst

Eiwitten van de toekomst

De markt voor vlees- en zuivelvervangers groeit nog steeds. Maar de gangbare basisingrediënten, erwten en soja, zijn niet eindeloos voorhanden of verdienen geen duurzaamheidsprijs. Gelukkig kijken verschillende bedrijven inmiddels naar alternatieve eiwitbronnen. De markt voor vleesvervangers is de afgelopen jaren flink gegroeid, en het aantal...

Eindeloos genieten van je aardbeienijsje: het smelt niet

Eindeloos genieten van je aardbeienijsje: het smelt niet

Drooggevroren aardbeipoeder zou wel eens het ei van Columbus kunnen zijn voor ijsfabrikanten. Onderzoekers van de Agricultural Research Service (ARS), het onderzoeksbureau van het Amerikaanse ministerie van landbouw, ontdekten dat drooggevroren fruitpoeders de structuur en smaak van ijs verbeteren. Simpel gezegd: het ijs smelt niet en blijft beter...