Insectenolie mogelijk nieuwe bron Omega-3

Olie uit insecten kan een interessante nieuwe bron worden van Omega-3, als ingrediënt in voedingsmiddelen. Het vetzuur is milieuvriendelijk te winnen, haalt een hoog rendement en heeft een goede kwaliteit. Insecten maken het zelf aan en kunnen worden gevoed met plantaardig afval.

Dat blijkt uit onderzoek van Tzompa Sosa van Wageningen University. Voor haar promotie onderzocht ze vetten in melk. Uit nieuwsgierigheid liet ze vergelijkbare analyses los op olie die een collega in het lab over had na eiwitextractie uit insecten.

De onderzoekster haalde onder meer olie uit meelwormen, keverlarven, krekels, kakkerlakken, sprinkhanen en soldatenvliegen.

De olie beek veel vetzuren te bevatten, zowel verzadigde als onverzadigde. Sosa ontdekte dat de olie op een milieuvriendelijke manier te winnen is en, vergeleken met andere processen, het hoogste rendement en de beste kwaliteit oplevert.

Belangstelling

De industrie heeft volgens haar belangstelling voor duurzame vetzuren, waaronder laurinezuur en Omega-3. Voor Omega-3 is vis nu vaak nog de bron. Van laurinezuur (dat ook in bijvoorbeeld kokosolie zit) zijn bacteriedodende en virusvernietigende eigenschappen bekend.

Behalve in voedingsmiddelen en diervoeder kan insectenolie ook gebruikt worden in bijvoorbeeld cosmetica.

Eigenschappen

Momenteel loopt onderzoek naar de verschillende fracties die in olie zitten en hun eigenschappen, omdat ze verschillen in het moment waarop ze vloeibaar en vast zijn.

Ook wordt nog verder onderzocht welke insecten het best voor de olie te gebruiken zijn en wat daarvoor hun optimale dieet moet zijn. Bovendien volgt nog een risicoanalyse van gebruik van insectenolie voor consumptie door mens en dier.

Voor het onderzoek naar teelt, dieet en verwerking van insecten voor olie werken de Wageningse vetonderzoekers samen met entomologen en biobased experts van Wageningen UR.

Lees ook:

Lees ook
Marqt verkoopt wijn met natuurlijke sulfietvervanger

Marqt verkoopt wijn met natuurlijke sulfietvervanger

Marqt heeft een nieuwe wijn in de schappen. De Novatura pinot noir van Biologische wijngaard de Colonjes. Volgens de duurzame retailer is dit de eerste Europese wijn met een natuurlijke sulfietvervanger, het plantenextract Estaan.

Eindeloos genieten van je aardbeienijsje: het smelt niet

Eindeloos genieten van je aardbeienijsje: het smelt niet

Drooggevroren aardbeipoeder zou wel eens het ei van Columbus kunnen zijn voor ijsfabrikanten. Onderzoekers van de Agricultural Research Service (ARS), het onderzoeksbureau van het Amerikaanse ministerie van landbouw, ontdekten dat drooggevroren fruitpoeders de structuur en smaak van ijs verbeteren. Simpel gezegd: het ijs smelt niet en blijft beter...

De werkdag van: Liselotte Mooiweer, FrieslandCampina

De werkdag van: Liselotte Mooiweer, FrieslandCampina

De dag begint voor Liselotte Mooiweer, project manager/development specialist Early Life Nutrition bij FrieslandCampina Ingredients, met een fietstocht naar de campus van de Wageningen Universiteit. Daar is het lichte gebouw van het FrieslandCampina innovation centre met haar laboratoria, proefproductielhal en kantoren gehuisvest. Liselotte Mooiweer is...