Insectenolie mogelijk nieuwe bron Omega-3

Olie uit insecten kan een interessante nieuwe bron worden van Omega-3, als ingrediënt in voedingsmiddelen. Het vetzuur is milieuvriendelijk te winnen, haalt een hoog rendement en heeft een goede kwaliteit. Insecten maken het zelf aan en kunnen worden gevoed met plantaardig afval.

Dat blijkt uit onderzoek van Tzompa Sosa van Wageningen University. Voor haar promotie onderzocht ze vetten in melk. Uit nieuwsgierigheid liet ze vergelijkbare analyses los op olie die een collega in het lab over had na eiwitextractie uit insecten.

De onderzoekster haalde onder meer olie uit meelwormen, keverlarven, krekels, kakkerlakken, sprinkhanen en soldatenvliegen.

De olie beek veel vetzuren te bevatten, zowel verzadigde als onverzadigde. Sosa ontdekte dat de olie op een milieuvriendelijke manier te winnen is en, vergeleken met andere processen, het hoogste rendement en de beste kwaliteit oplevert.

Belangstelling

De industrie heeft volgens haar belangstelling voor duurzame vetzuren, waaronder laurinezuur en Omega-3. Voor Omega-3 is vis nu vaak nog de bron. Van laurinezuur (dat ook in bijvoorbeeld kokosolie zit) zijn bacteriedodende en virusvernietigende eigenschappen bekend.

Behalve in voedingsmiddelen en diervoeder kan insectenolie ook gebruikt worden in bijvoorbeeld cosmetica.

Eigenschappen

Momenteel loopt onderzoek naar de verschillende fracties die in olie zitten en hun eigenschappen, omdat ze verschillen in het moment waarop ze vloeibaar en vast zijn.

Ook wordt nog verder onderzocht welke insecten het best voor de olie te gebruiken zijn en wat daarvoor hun optimale dieet moet zijn. Bovendien volgt nog een risicoanalyse van gebruik van insectenolie voor consumptie door mens en dier.

Voor het onderzoek naar teelt, dieet en verwerking van insecten voor olie werken de Wageningse vetonderzoekers samen met entomologen en biobased experts van Wageningen UR.

Lees ook:

Lees ook
Helft van de Nederlanders bereid voedingsmiddelen te eten op basis van insecten

Helft van de Nederlanders bereid voedingsmiddelen te eten op basis van insecten

Bijna de helft van de Nederlanders staat ervoor open om insecten op te nemen in hun voedingspatroon wanneer de voordelen op het vlak van milieu en gezondheid worden uitgelegd. Dat blijkt uit een peiling van Ÿnsect, producent van ingrediënten op basis van insecten.

CSM Ingredients presenteert eerste duurzaamheidsverslag

CSM Ingredients presenteert eerste duurzaamheidsverslag

CSM Ingredients, innovatie- en productiebedrijf van food tech ingrediënten, presenteert een nieuwe benadering van duurzaamheid met zijn “Thrive for Impact”-plan. Met dit plan wil het bedrijf een verantwoorde manier van zakendoen waarbij de maatschappij en planeet centraal staan bevorderen. Daarvoor presenteert CSM Ingredients zijn eerste duurzaamheidsverslag...

BENEO neemt het Nederlandse bedrijf Meatless over

BENEO neemt het Nederlandse bedrijf Meatless over

Ingrediëntenproducent BENEO neemt het Nederlandse bedrijf Meatless over. Het management van Meatless, gevestigd in Goes, blijft na de overname in functie. Meatless produceert ingrediënten die gebruikt worden in plantaardige alternatieven voor vlees en vis.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren