Internationale norm over WGS en microbiologie gepubliceerd

25 juli 2022 Redactie Food

Recentelijk is de internationale norm gepubliceerd voor het gebruik van whole genome sequencing (WGS) om erfelijk materiaal van micro-organismen in voedsel te bepalen. De norm is opgesteld door een internationale werkgroep met meerdere Nederlandse experts die afkomstig zijn van de normcommissie ‘Microbiologie van de voedselketen’.

De norm NEN-EN-ISO 23418:2022 ‘Microbiology of the food chain - Whole genome sequencing for typing and genomic characterization of bacteria - General requirements and guidance’ specificeert de minimumvereisten voor het genereren en analyseren van de WGS-gegevens die zijn verkregen uit micro-organismen in de voedselketen.

Micro-organismen karakteriseren

Met WGS kan het gehele erfelijk materiaal van micro-organismen in kaart worden gebracht (dit wordt ook wel ‘karakteriseren’ genoemd). De volgorde van de afzonderlijke baseparen wordt daarbij uitgelezen (ook wel ‘sequencen’).

Met name overheidsinstituten en academische ziekenhuizen gebruiken deze relatief nieuwe techniek voor het typeren van ziektekiemen. Hierdoor kunnen verbanden worden gelegd tussen voedsel en humane isolaten waardoor uitbraken binnen Nederland, maar ook daarbuiten, sneller en nauwkeuriger kunnen worden vastgesteld.

WGS‑apparatuur wordt in rap tempo kleiner, nauwkeuriger en nog sneller. Dit biedt ook kansen voor de levensmiddelenindustrie om met WGS een pathogeen te typeren of er veranderingen in de huisflora mee te ontdekken. NEN‑EN-ISO 23418 geeft praktische richtlijnen om WGS in laboratoria binnen de agrofoodsector te implementeren.

Bron: NEN

Altijd op de hoogte blijven?