Investering van 45 miljoen voor insectenkweker Protix

14 juni 2017

Protix is marktleider in insecten voor duurzame voedselproductie. Aqua-spark, Rabobank, BOM en verschillende privé-investeerders investeren samen €45 miljoen in dit Nederlandse bedrijf.

Potentie van insecten

Protix kweekt insecten voor diervoeding. Insecten kunnen organische reststromen snel recyclen. Zij zetten deze reststromen om in eiwitten, een belangrijk onderdeel van de voedselketen.

Door de hard groeiende wereldbevolking stijgt de vraag naar vlees, vis en zuivel snel. Voedselproductie komt daardoor steeds meer onder druk te staan als gevolg van ontbossing en overbevissing. Zo wordt 33 procent van alle visvangst als dierlijk eiwit verwerkt in diervoeding.

Protix heeft een betrouwbare en schaalbare technologie ontwikkeld om insecten op grote schaal te kweken. Dit is een commercieel succes gebleken en de ingrediënten voor petfood, aquaculture en veevoer worden op dit moment in meer dan 12 landen verkocht.

Protix

Protix is in 2009 opgericht door Kees Aarts en Tarique Arsiwalla. “Door een toenemende vraag van onze trouwe klanten, zijn we klaar voor de volgende stap. Dit is mogelijk gemaakt door investeringen en onze partners. Deze 45 miljoen euro zal voor een groot gedeelte worden gebruikt om een nieuwe fabriek te bouwen om zo de productiecapaciteit te vergroten. Protix zal haar R&D gaan uitbreiden en zich richten op het aanboren van nieuwe markten en andere insectensoorten. We zijn erg trots en zullen actief op zoek gaan naar de beste mensen en bedrijven om mee samen te werken.” aldus CEO Kees Aarts.

Aqua-spark

Mike Velings en Amy Novogratz, oprichters van Aqua-spark hebben een duidelijke reden voor investeren. “We hebben jarenlang onderzoek gedaan in de insectenindustrie en Protix past precies bij waar Aquaspark voor staat. Door hun partnership met Bühler, marktleider in oplossingen voor de voedselindustrie, zijn onze verwachtingen van Protix zeer hoog. Zij gaan de hele industrie wereldwijd laten groeien. We zijn ongelofelijk trots om hoofdinvesteerder te zijn en bij te dragen aan de groei van het bedrijf.

Rabobank

Rabobank is al vanaf het begin betrokken bij Protix, en ondersteunt het bedrijf in deze laatste investeringsronde. De bank kwam via het Dutch Green Tech Fund (het huidige Shift Invest) in aanraking met Protix.

Lees ook: 

Dit artikel verscheen eerder op: Vismagazine

Altijd op de hoogte blijven?