Inzameling drankenkartons loopt goed

Drankenkartons worden inmiddels door 343 van de 390 Nederlandse gemeenten gescheiden ingezameld. Bij een kwart van de gemeenten die reageerden, ligt de hoeveelheid ingezamelde drinkpakken boven verwachting, bijna de helft had de aangeboden hoeveelheid verwacht.

Dat blijkt uit een enquête die stichting Hedra onder de Nederlandse gemeenten heeft gehouden. 123 gemeenten (ofwel 31 procent van alle Nederlandse gemeenten) hebben gereageerd. Van deze gemeenten hebben 120 al een inzamelsysteem voor kartonnen drinkpakken (via bron- of nascheiding), 1 gemeente start zeer binnenkort terwijl 2 gemeenten nog geen beslissing hebben genomen.

Toename verwacht

Bijna de helft (47 procent) van de gemeenten die reageerden, verwacht nog een flinke toename van de hoeveelheid drankenkartons die door consumenten zal worden aangeboden; 40 procent verwacht nog een kleine stijging. De meeste gemeenten zijn van plan om initiatieven te nemen om de inzamelrespons te vergroten, bijvoorbeeld via betere voorlichting of vaker ophalen.

Drankenkartons worden gescheiden ingezameld met de campagne ‘Nu ook je pak in de zak’. Dit gebeurde nadat in 2015 een inzamelvergoeding beschikbaar kwam,

Samen met plastic en metaal

Veruit de meeste gemeenten maken gebruik van PMD inzameling, waardoor ze de drankenkartons samen met plastic en metalen verpakkingen inzamelen. Consumenten stoppen dit PMD in plastic zakken die aan huis worden opgehaald, of er is een ‘brengsysteem’ met containers in de buurt. Ook een combinatie van deze twee komt voor.

Ongeveer 10 procent van de gemeenten haalt via nascheiding de drinkpakken uit het huishoudelijk afval. Op de website is per gemeente te zien welk systeem wordt gebruikt.

Lees meer over afvalscheiding, hergebruik en de voortgangsrapportage recycling in de VerpakkingsSpecial, die abonnees van EVMI op 25 oktober, tegelijk met hun vakblad, thuisgestuurd krijgen.

Neem een abonnement

Lees ook:

Lees ook
Programma Empack 2022 bekend

Programma Empack 2022 bekend

Het programma voor de verpakkingsbeurs Empack 2022 is rond. Dat meldt beursorganisator Easyfairs. Naast aandacht voor circulariteit en recyclebare verpakkingsoplossingen brengt Easyfairs “een controversiële discussie over de effecten van duurzaamheid in roerige tijden op verpakkingen”.

De grootste verpakkingsbeurs van de Benelux – Empack – komt op 5, 6 en 7 april 2022 zoals vanouds samen op een nieuwe locatie in Evenementenhal Gorinchem

De grootste verpakkingsbeurs van de Benelux – Empack – komt op 5, 6 en 7 april 2022 zoals vanouds samen op een nieuwe locatie in Evenementenhal Gorinchem

Empack is de grootste verpakkingsbeurs in de Benelux en vormt een uniek businessplatform voor nieuwe producten, diensten en oplossingen voor iedereen die vooruitgang wil boeken in de verpakkingswereld.

Plus past vleesverpakkingen aan

Plus past vleesverpakkingen aan

Plus wil minder palstic gebruiken. Daarom pastte de supermarktketen de afgelopen jaren samen met de vleesleveranciers de verpakkingen voor vlees aan. Hiermee bespaart Plus bijna 200.000 kg plastic.