Inzicht in verkoop producten Schijf van Vijf

VNU1-22 Schijf van vijf

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil de verkoop van de Schijf van Vijf-producten beter in beeld brengen. Het RIVM en het Voedingscentrum adviseren daarom om de Levensmiddelendatabank, waarin is vastgelegd of producten binnen de Schijf van Vijf vallen, te koppelen aan de verkoopcijfers. 

De overheid moedigt het eten van producten uit de Schijf van Vijf aan omdat gezonde voeding de kans op chronische ziekten vermindert. In het Nationaal Preventieakkoord is vastgelegd dat supermarkten, horeca en de catering elk jaar meer producten uit de Schijf van Vijf verkopen. Daarom wil het ministerie van VWS weten hoeveel van deze producten verkocht worden en of dit inderdaad toeneemt. Het ministerie vroeg advies aan het RIVM en het Voedingscentrum hoe dit in kaart kan worden gebracht.

Levensmiddelendatabank

Uit dit onderzoek blijkt dat het koppelen van verkoopcijfers aan Schijf van Vijf-producten mogelijk is, door middel van de Levensmiddelendatabank maar er is nog wel meer onderzoek nodig om de manier waarop te verfijnen. Daarnaast zijn er bindende afspraken over het aanleveren van gegevens aan de Levensmiddelendatabank nodig, zodat de volledigheid en kwaliteit van de gegevens verder verbeteren.

“Het advies richt zich nu op een monitor van de verkoop van producten in de supermarkten”, meldt het RIVM. “Er zijn ook mogelijkheden om deze monitor te verbreden naar de horeca en catering. Bovendien bevelen de onderzoekers aan om de monitor aan te laten sluiten bij andere monitors, zoals de Voedselconsumptiepeiling (VCPVoedselconsumptiepeiling) en de Monitor productverbetering.”

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Thema's
Lees ook
RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

Het RIVM publiceert een nieuw onderzoek naar de vleesconsumptie onder jongvolwassenen (18-35 jaar). Vooral het verlaten van het ouderlijk huis en samenwonen met huisgenoten heeft invloed op de vleesconsumptie.

Transitie naar gezonder en duurzamer voedselaanbod noodzakelijk

Transitie naar gezonder en duurzamer voedselaanbod noodzakelijk

De voedingsindustrie moet veranderen en met een duurzamer en gezonder aanbod komen. Daarvoor pleit keynote speaker Jaap Seidell tijdens zijn lezing op de tweede dag van Food Technology. “We hebben ons kapot geïnnoveerd aan producten voor kinderen, maar het zijn allemaal producten die ze eigenlijk niet zouden moeten eten.”

Landelijk vergelijkingsonderzoek gezondheid supermarkten van start

Landelijk vergelijkingsonderzoek gezondheid supermarkten van start

Stichting Questionmark start voor de tweede keer met een landelijk vergelijkingsonderzoek naar de mate waarin supermarkten hun klanten helpen in het maken van gezonde keuzes. Het onderzoek “Superlijst Gezondheid” onderzoekt in hoeverre supermarkten ons helpen gezonder te eten en drinken en leidt tot een publieke ranglijst van supermarkten.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren