Inzicht in verkoop producten Schijf van Vijf

VNU1-22 Schijf van vijf

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil de verkoop van de Schijf van Vijf-producten beter in beeld brengen. Het RIVM en het Voedingscentrum adviseren daarom om de Levensmiddelendatabank, waarin is vastgelegd of producten binnen de Schijf van Vijf vallen, te koppelen aan de verkoopcijfers. 

De overheid moedigt het eten van producten uit de Schijf van Vijf aan omdat gezonde voeding de kans op chronische ziekten vermindert. In het Nationaal Preventieakkoord is vastgelegd dat supermarkten, horeca en de catering elk jaar meer producten uit de Schijf van Vijf verkopen. Daarom wil het ministerie van VWS weten hoeveel van deze producten verkocht worden en of dit inderdaad toeneemt. Het ministerie vroeg advies aan het RIVM en het Voedingscentrum hoe dit in kaart kan worden gebracht.

Levensmiddelendatabank

Uit dit onderzoek blijkt dat het koppelen van verkoopcijfers aan Schijf van Vijf-producten mogelijk is, door middel van de Levensmiddelendatabank maar er is nog wel meer onderzoek nodig om de manier waarop te verfijnen. Daarnaast zijn er bindende afspraken over het aanleveren van gegevens aan de Levensmiddelendatabank nodig, zodat de volledigheid en kwaliteit van de gegevens verder verbeteren.

“Het advies richt zich nu op een monitor van de verkoop van producten in de supermarkten”, meldt het RIVM. “Er zijn ook mogelijkheden om deze monitor te verbreden naar de horeca en catering. Bovendien bevelen de onderzoekers aan om de monitor aan te laten sluiten bij andere monitors, zoals de Voedselconsumptiepeiling (VCPVoedselconsumptiepeiling) en de Monitor productverbetering.”

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Thema's
Lees ook
Educatief Programma Floriade doet oproep naar vraagstukken rondom duurzaamheid

Educatief Programma Floriade doet oproep naar vraagstukken rondom duurzaamheid

Onderwijsinstituut Aeres is voor het Educatief Programma Floriade op zoek naar vraagstukken en projecten rondom duurzaamheid, waar leerlingen en studenten mee aan de slag kunnen gaan, met als doel om jonge mensen te interesseren in duurzaamheidsthema’s (waaronder voeding en gezondheid).

CBS: ‘Overgewicht, roken en alcoholgebruik nauwelijks gedaald sinds 2018’

CBS: ‘Overgewicht, roken en alcoholgebruik nauwelijks gedaald sinds 2018’

Uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2021 van het Centraal Bureau voor de Statitiek blijkt dat overgewicht, roken en alcoholgebruik nauwelijks is gedaald sinds 2018. In 2021 had de helft van de volwassenen overgewicht, 21 procent rookt wel eens, 7 procent was een overmatige drinker en 8 procent een zware drinker.

Voorstel Europese norm voor de bepaling van de koolstof- en stikstof isotoop ratio’s in voedingsproducten

Voorstel Europese norm voor de bepaling van de koolstof- en stikstof isotoop ratio’s in voedingsproducten

Binnen CEN is er een voorstel gedaan om een norm te ontwikkelen voor de bepaling van koolstof- en stikstof isotoop ratio’s in voedingsproducten. NEN kan namens Nederlandse belanghebbenden input geven op dit voorstel. Tot en met 4 april kunnen belanghebbende partijen hun inbreng aanleveren bij NEN.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren