Is gluten-vrij écht gluten-vrij bij New York Pizza?

new york pizza

New York pizza breidde het assortiment uit met veganistische en glutenvrije pizza’s. Nu blijken de glutenvrije pizza’s niet geheel glutenvrij, zo vertelde een medewerker tegen consumentenprogramma Radar. Voor mensen met een glutenintolerantie is dit een groot probleem.

De redactie van Radar nam contact op met een vestiging van New York Pizza en de medewerker daar vertelde dat de pizza’s glutenarm zijn. De keten echter legde uit dat de glutenvrije pizza’s helemaal geen gluten bevatten en dus glutenvrij zijn. De vestiging kon niet precies uitleggen wat gluten zijn, maar vertelde wel te werken met aparte bodems en dat de medewerkers goed de handen wassen voordat ze gaan bereiden.

Steeds vaker glutenvrij

Dat glutenarme pizza’s verkocht worden onder de claim ‘glutenvrij’ is een “hele slechte ontwikkeling”, volgens Cisca Wijmenga, hoogleraar Humane Genetica aan de Rijksuniversiteit Groningen. Vooral voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie). Zij ervaren last van de 'minder-gluten-eten-hype'. Steeds meer producten op de markt blijken glutenarm te zijn en niet glutenvrij.

Volgens New York Pizza staat op de informatiepagina duidelijk omschreven dat zij glutenvrije pizza’s op het menu hebben, maar het bedrijf sluit niet uit dat kruisbesmetting plaatsvindt. Wijmenga verwacht van New York Pizza dat zij op de website duidelijker zijn over het feit dat de pizza’s glutenarm zijn en niet glutenvrij. New York Pizza gaat de huidige informatie voorziening bekijken en staat open voor verbetering.

Glutenintolerantie komt voor bij 1 procent van de Nederlanders. Bij inname van gluten, worden ze ziek. “Het kan leiden tot groeiachterstand”, vertelt Wijmenga aan Radar. Voor deze doelgroep is de verwarring tussen glutenvrij en glutenarm erg vervelend. Daarnaast bevatten veel producten ‘verborgen’ gluten, zoals in zetmeel, saus, peperoni, ham, bouillonblokjes, etc. Dit zijn niet direct de producten waarvan je verwacht dat ze gluten bevatten.

Bron: Radar

Lees ook
Nestlé's Incredible Burger verkrijgbaar bij McDonald’s

Nestlé's Incredible Burger verkrijgbaar bij McDonald’s

In de Duitse McDonald’s-vestigingen staat vanaf vandaag een veganistische burger op de menukaart. De zogenaamde “Big Vegan TS” wordt gemaakt met de Incredible Burger van Garden Gourmet (Nestlé). De plantaardige burger van Nestlé bestaat nog maar een maandje voor het grote publiek, en nu al mag hij de hoofdrol spelen...

Nestlé haalt vleesvervangers van Britse schappen

Nestlé haalt vleesvervangers van Britse schappen

Nestlé heeft bevestigd dat het bedrijf het vega-merk Garden Gourmet niet meer zal verkopen in Britse supermarkten. Eerder deze maand werd dat assortiment nog uitgebreid met de zogeheten ‘Incredible Burger’. Nestlé begon een jaar geleden met het uitrollen van Garden Gourmet in Groot-Brittannië. Het van oorsprong Israëlische...

Een op vier consumenten vindt namen voor vleesvervangers misleidend

Een op vier consumenten vindt namen voor vleesvervangers misleidend

In het schap voor vleesvervangers vind je onder andere vegetarische schnitzels, burgers, gehaktballen, kipstukjes en nog veel meer producten met een naam die lijkt op hun dierlijke voorbeeld. Uit een enquête blijkt dat 1 op de 4 consumenten vindt dat dit anders moet. Veel vleesvervangers dragen een vlees-gerelateerde naam, maar uit een enquête...