Is jouw faciliteit klaar voor de eiwittransitie?

soja

Beeld: Jing via Pixabay

Innovatieplatform Foodvalley NL introduceert de Facility Switch Quickscan, een vragenlijst voor voedselproducenten om na te gaan of hun faciliteit in potentie geschikt is voor een switch naar meer eiwitrijke en/of plantaardige producten.

Het aanbod van duurzaam geproduceerde ingrediënten en eindproducten kan de snel groeiende vraag naar plantaardige vlees- en zuivelvariaties amper bijhouden, meldt Foodvalley in het persbericht. Het Wageningse platform moedigt aan om op een andere manier te kijken naar de voedselverwerkende en producerende faciliteiten die nu al voorhanden zijn. Dit om een zogenoemde ‘protein gap’ te voorkomen.

Om precies te zijn gaat de kosteloze scan na of bestaande productieruimtes, -machines of -lijnen ook geschikt zijn voor de verwerking van eiwitrijke grondstoffen of de productie of verpakking van plantaardige producten. Als de faciliteit in potentie geschikt voor een switch, dan word je in contact gebracht met experts uit het Foodvalley netwerk die kunnen helpen bij het herontwerpen van productielijn, machine of fabriek en het concretiseren van de businesscase. 

De Facility Switch Quickscan is ontstaan uit een in 2020 uitgevoerde haalbaarheidsstudie, waarin Foodvalley bij haar leden naging of extruders, momenteel gebruikt voor de productie van ontbijtgranen, ook inzetbaar zijn voor texturering van veldbonen-, soja- of tarwe-eiwit, ofwel grondstoffen voor de productie van plantaardige variaties op vlees. De uitkomsten waren positief, aldus Foodvalley. Inmiddels werken ketenspelers als Codrico, MFH-Pulses en Griffith Foods aan het doorvoeren van deze facility switch. 

Gebruik van de Facility Switch Quickscan is kosteloos, meer informatie is te vinden op https://www.foodvalley.nl/facility-switch/.

 

Lees ook
Samenwerking HAS Hogeschool en Meattech voor vernieuwde cursus Vleestechnologie

Samenwerking HAS Hogeschool en Meattech voor vernieuwde cursus Vleestechnologie

HAS Hogeschool start op 31 augustus 2021 in samenwerking met technologisch platform Meattech de vernieuwde cursus Vleestechnologie. Deze cursus combineert theorie en praktijk en wil technologische verdieping op het gebied van vlees én alternatieve eiwitten bieden. Een bijzonder onderdeel van de vernieuwde cursus is de Meattech Challenge.

‘Plantaardig als nieuwe normaal moet in regeerakkoord’

‘Plantaardig als nieuwe normaal moet in regeerakkoord’

Als het aan de Transitiecoalitie Voedsel ligt, krijgt informateur Mariëtte Hamer er een opdracht bij. Zij ontving vandaag een open brief met een oproep om "plantaardig het nieuwe normaal te maken", door onder meer een milieuheffing op vlees op te nemen in een nieuw regeerakkoord.

Half miljard dollar voor Livekindly

Half miljard dollar voor Livekindly

In een jaar tijd heeft Livekindly Collective meer dan een half miljard dollar aan financiering opgehaald. $135 miljoen was al binnen, maar daar komt nu nog eens $335 miljoen bij. Dat maakt het collectief van heritage- en startup-merken een van de drie hoogst gefinancierde en snelst groeiende plantaardige voedingsbedrijven.