Is plastic maken uit suikerbieten economisch haalbaar?

suikerriet

Beeld: Rufino Uribe via Wikimedia Commons

Noord-Nederland doet de komende drie jaar onderzoek naar de vraag: hoe kunnen we op een efficiënte manier bioplastic maken uit suiker, zodat de prijs vergelijkbaar wordt met de prijs van plastic uit aardolie?

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft voor het project de handen ineen geslagen met verschillende bedrijven en kennisinstellingen. De provincies Groningen en Drenthe en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) ondersteunen het initiatief met een subsidie van 1,2 miljoen euro. Het grootste deel daarvan, 900.000 euro, komt van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Zuurstofloos

Onderzoekers werken onder meer aan een nieuwe methode om suiker uit suikerbieten te verwerken tot bouwstenen voor groene chemie. Ze doen dat middels anaerobe fermentatie, waarbij ze suiker aan bacteriën "voeren" die vervolgens de benodigde bouwstenen produceren, zonder dat daar zuurstof bij nodig is. Zulke fermentatie is eenvoudiger en goedkoper dan traditionele fermentatie met zuurstof, aldus de RUG in het persbericht.

Economische boost

Als blijkt dat kunststof uit suiker inderdaad kan concurreren met kunststof uit fossiele brandstoffen, kan dit een enorme impuls zijn voor het milieu en de noordelijke economie, schrijft de RUG. De universiteit schat in dat het project bij succesvol verloop 60 tot 85 nieuwe banen oplevert.

Ook de Hanzehogeschool werkt mee aan het onderzoek. Voor zowel industriële bedrijven als akkerbouwers kan de uitkomst van dit project economisch heel interessant zijn. Daarom doen ook diverse Noordelijke bedrijven mee zoals Cosun, Teijin, Senbis Polymer Innovations, Bioclear Earth en Sanovations.

Lees ook
Van suikerproducent tot suikerbietverwerker

Van suikerproducent tot suikerbietverwerker

Steeds meer voedselbedrijven weten waardevolle producten en materialen uit wat ooit hun restproducten waren te halen. Weinigen zijn hierin echter zo ver gevorderd als Royal Cosun.

Screening van gefermenteerde producten | Snelle ontwikkeling van plantaardige voedingsmiddelen

Screening van gefermenteerde producten | Snelle ontwikkeling van plantaardige voedingsmiddelen

Bij de ontwikkeling van nieuwe gezonde en duurzame voedingsproducten kan fermentatie van plantaardige grondstoffen een belangrijke rol spelen. Het kan helpen om de juiste smaak, textuur en houdbaarheid te krijgen. Wageningse onderzoekers bedachten een snelle methode om de met fermentatie verkregen producten te screenen op gewenste eigenschappen.

Food Innovation Hub brengt Groningse voeding samen

Food Innovation Hub brengt Groningse voeding samen

In Groningen is de Food Innovation Hub opgericht, een initiatief van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier. Doel van het netwerk is initiatieven op het gebied van lokaal geproduceerd voedsel bij elkaar brengen en onderling ervaringen delen, meldt de provincie Groningen.