Is plastic maken uit suikerbieten economisch haalbaar?

suikerriet

Beeld: Rufino Uribe via Wikimedia Commons

Noord-Nederland doet de komende drie jaar onderzoek naar de vraag: hoe kunnen we op een efficiënte manier bioplastic maken uit suiker, zodat de prijs vergelijkbaar wordt met de prijs van plastic uit aardolie?

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft voor het project de handen ineen geslagen met verschillende bedrijven en kennisinstellingen. De provincies Groningen en Drenthe en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) ondersteunen het initiatief met een subsidie van 1,2 miljoen euro. Het grootste deel daarvan, 900.000 euro, komt van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Zuurstofloos

Onderzoekers werken onder meer aan een nieuwe methode om suiker uit suikerbieten te verwerken tot bouwstenen voor groene chemie. Ze doen dat middels anaerobe fermentatie, waarbij ze suiker aan bacteriën "voeren" die vervolgens de benodigde bouwstenen produceren, zonder dat daar zuurstof bij nodig is. Zulke fermentatie is eenvoudiger en goedkoper dan traditionele fermentatie met zuurstof, aldus de RUG in het persbericht.

Economische boost

Als blijkt dat kunststof uit suiker inderdaad kan concurreren met kunststof uit fossiele brandstoffen, kan dit een enorme impuls zijn voor het milieu en de noordelijke economie, schrijft de RUG. De universiteit schat in dat het project bij succesvol verloop 60 tot 85 nieuwe banen oplevert.

Ook de Hanzehogeschool werkt mee aan het onderzoek. Voor zowel industriële bedrijven als akkerbouwers kan de uitkomst van dit project economisch heel interessant zijn. Daarom doen ook diverse Noordelijke bedrijven mee zoals Cosun, Teijin, Senbis Polymer Innovations, Bioclear Earth en Sanovations.

Lees ook
Visafval als verpakking

Visafval als verpakking

Visafval eindigt doorgaans op de composthoop. Daar breekt het binnen zes weken af en wordt daarna hergebruikt. Kan dat niet anders? Lucy Hughes, een Britse productontwerper, wilde hergebruik van visafval rerealiseren door rode algen te binden met eiwitten die uit vissenschubben worden gehaald. Het resultaat: een doorzichtig materiaal dat als verpakking...

Kunnen micro-organismen palmolieplantages gaan vervangen?

Kunnen micro-organismen palmolieplantages gaan vervangen?

De reputatie van palmolie als regenwoudvernietigend ingrediënt is inmiddels onomkeerbaar. Producenten gaan op zoek naar andere opties. Maar is er wel een goede vervanging? In het tijdschrift Nature bespreken wetenschappers van het Britse Centre for Integrated Bioprocessing Research een van de meest veelbelovende opties: olie van micro-organismen. Palmolie...

Voorbij plantaardig: gist vervangt de koe als eiwitbron

Voorbij plantaardig: gist vervangt de koe als eiwitbron

Vee fokken is slecht voor het milieu, dus alternatieven voor vlees vliegen tegenwoordig uit de schappen. Maar de verbouwing van soja, de basis van veel van deze alternatieven, levert ook geen klimaatwalhalla op. Biotechnologen zijn inmiddels een paar stappen verder, met hulp van micro-organismen. Als het aan Amerikaanse Perfect Day ligt, dan komen...