Is vegan melk van tarwezemel straks mogelijk?

koopmans

Die vraag proberen Royal Koopmans en Carbohydrate Competence Centre (CCC) te beantwoorden in hun onderzoek naar clean label-toepassingen uit graan. Ze willen tarwezemelen gebruiken om plantaardige vlees- en melkproducten te maken.

Koopmans wil op deze manier bijdragen aan de eiwittransitie uit koolhydraten. Het Voedingscentrum stelt namelijk dat in 2030 60% van alle eiwitten die we eten afkomstig moeten zijn van plantaardige bronnen.

De samenwerking betreft een vierjarig, intensief onderzoekstraject met het CCC, een initiatief van Rijksuniversiteit Groningen en Wageningen University & Research. De focus ligt daarbij op de valorisatie (waardebepaling) van tarwezemelen om functionele clean label-oplossingen te ontwikkelen voor toekomstige toepassingen, zoals vegetarische burgers, vegan melk en vegan lekkernijen.

Dirk Lodewijk, CEO Royal Koopmans, licht in het persbericht toe: “Om een dergelijk fundamenteel onderzoek goed aan te pakken, is het nodig om samen te werken met een kennispartij als het CCC. Samen met prof. dr. Gert-Jan Euverink van de Rijksuniversiteit Groningen zetten we een vierjarige studie op om gedegen onderzoek te doen naar de mogelijkheden van tarwezemelen als basis voor een nieuwe plantaardige grondstof. Hoewel we in de afgelopen jaren veel kennis hebben opgedaan, wordt dit onderzoek een spannende reis. Ik kijk uit naar de uitkomsten en tussentijdse resultaten van deze samenwerking.”

 

Lees ook
Grootste eiwitfabriek ter wereld komt in Sas van Gent

Grootste eiwitfabriek ter wereld komt in Sas van Gent

Enough bouwt in Sas van Gent, op de grens met België, de grootste eiwitfabriek ter wereld. De bouw van de grootste niet-dierlijke eiwitkwekerij in de Zeeuwse plaats ging vorige week van start. Vanaf volgend jaar moet de fabriek jaarlijks 10.000 ton gefermenteerde eiwitten gaan produceren, met een mogelijkheid om de capaciteit op termijn uit te...

Markt plantaardige visvervangers groeit

Markt plantaardige visvervangers groeit

De markt voor plantaardige visvangers zit in de lift. Vergeleken met vleesvervangers is deze nog klein, maar de markt is in opkomst. De verwachting is dat deze markt de komende jaren verder gaat groeien.

Tarwe bereikt recordprijs

Tarwe bereikt recordprijs

De Europese granentermijnmarkt MATIF in Parijs bereikte in augustus voor de tweede keer in 2021 een record. De prijs van tarwe bereikte een niveau van €260 per ton. Volgens een marktanalyse van Foodbusiness.nl ligt de oorzaak in de tegenvallende graanoogst op het noordelijk halfrond.