Italiaanse pastamakers willen niet zeggen waar hun tarwe vandaan komt

pasta

Italiaanse pastamakers weigeren om vanaf februari 2018 aan hun etiket toe te voegen waar zij hun granen halen, schrijft ESM, al verplicht een onlangs aangenomen Italiaanse wet daartoe.

De vereniging van pastamakers, Aidepi, vindt dat de wet producenten op onnodige kosten jaagt ten opzichte van andere EU-landen en de consument niet voldoende voorlicht. “Straks denken de klanten dat de oorsprong van de tarwe het belangrijkst is,” zegt Aidepi-voorzitter Riccardo Felicetti.

Italiaanse pasta kan niet van louter Italiaanse tarwe worden gemaakt, vertelt tegelijkertijd de vice-president van pastamaker Barilla. Negentig procent daarvan is van onvoldoende kwaliteit. Dat pastaproducenten hun harde tarwe uit Noord-Amerikahalen, is dan ook geen bezuinigingsmaatregel, zegt hij, want een stuk duurder dan tarwe uit de laars.

Bron: Foodlog

Lees ook
Vodka van radioactief graan uit Tsjernobyl

Vodka van radioactief graan uit Tsjernobyl

Wetenschappers van de universiteit van Portsmouth zijn er achter gekomen dat vodka gestookt uit radioactief graan veilig gedronken kan worden. Door het distilleren verdwijnt de meeste vervuiling uit het product. De wodka heeft de naam Atomik gekregen.

ABN Amro voorspelt stijgende graanprijzen

ABN Amro voorspelt stijgende graanprijzen

De prijzen van mais, tarwe en soja gaan komend jaar stijgen. Dat voorspelt ABN Amro in het rapport Agri Granen Insights. De prijsontwikkeling van granen kende het afgelopen jaar sterke pieken en dalen door extreme weersomstandigheden en mondiale handelsconflicten.

‘Transparantie over de herkomst van voedsel slecht voor de EU’

‘Transparantie over de herkomst van voedsel slecht voor de EU’

Onder het mom van transparantie verplicht Italië vergaande vermeldingen op voedseletiketten. Protectionisme en slecht voor de EU, zegt FoodDrinkEurope (FDE), de Europese bond van Voedselproducenten. Door Jeroen Thijssen - Foodlog De Italiaanse overheid heeft de laatste jaren de nationale regels voor voedseletikettering flink uitgebreid. Zuivelmakers,...