Italië stimuleert doneren onverkocht voedsel

23 maart 2016

De Italiaanse regering wil via een wet de retail en horeca aansporen om hun onverkochte voedsel te doneren. Dit om onnodig weggooien tegen te gaan. Het wordt daarmee na Frankrijk het tweede Europese land dat voedselverspilling wettelijk aanpakt.

Frankrijk heeft vorige maand een wet aangenomen die supermarkten verbiedt hun onverkochte voedsel weg te gooien of onbruikbaar te maken.

Positief benaderen

In tegenstelling tot Frankrijk wil Italië bedrijven positief benaderen, door ze aan te moedigen hun voedsel over de datum weg te geven. In Italië moet het makkelijker worden om voedsel waarvan de houdbaarheid net is verstreken, te doneren. Dat meldt onder meer La Repubblica.

Het geldt voor supermarkten maar ook voor bars en restaurants. Zo kan de horeca hun gasten makkelijker een 'foodbag' meegeven met voedsel dat is overgebleven na een maaltijd.

“We maken het bedrijven gemakkelijker om voedsel weg te geven dan om het weg te gooien”, stelt landbouwminister Maurizio Martina in Italiaanse media.

Korting op heffingen

De procedures voor doneren worden vereenvoudigd. Ook voorziet de wet in kortingen op afvalheffingen die variëren op basis van de hoeveelheid voedsel die geschonken wordt.

Er wordt extra gelet op hygiënische voorschriften en traceerbaarheid. Daarnaast moet er extra controle komen om misbruik tegen te gaan.

De wet heeft de instemming van een ruime meerderheid van het Italiaanse Parlement. Nu moet het door de Senaat nog definitief worden goedgekeurd.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?