Jacobs Douwe Egberts sluit Belgische fabriek

Jacobs Douwe Egberts sluit de fabriek in het Belgische Grimbergen. Dat is besloten omdat de koffieproducent met 14 fabrieken te veel productiecapaciteit heeft, zegt Sonja Wegscheider, CEO van de Belgische tak van JDE.  274 medewerkers dreigen hun baan te verliezen.

De productielocatie, die naar verwachting per 1 januari 2017 sluit, is te duur (onder andere in loonkosten) en niet concurrerend genoeg, meldt Belgische krant De Tijd.

Het bedrijf wil toe naar grote fabrieken voor massaproductie en kleine, gespecialiseerde fabrieken met veel handmatige activiteiten. Grimbergen is voor de massaproductie te klein en voor de specialistische activiteiten te duur.

Consumenten kiezen steeds vaker voor koffie van pads en capsules en minder voor filterkoffie. In Grimbergen worden koffiepads gemaakt van het merk Senseo evenals filterkoffie. Daarnaast worden er koffiebonen gebrand.

De productie verhuist naar andere locaties in Nederland, Duitsland, Tsjechië en Polen.

Lees ook:

Lees ook
Fairtrade verkopen stijgen met 11% in 2021

Fairtrade verkopen stijgen met 11% in 2021

De verkopen van producten met het Fairtrade keurmerk in Nederland stegen vorig jaar met 11%. Dat blijkt uit het jaarverslag van Fairtrade Nederland. De grootste stijgers in verkocht volume waren chocolade, koude dranken, koffie en thee.

WUR en FarmersDirect Coffee lanceren CO2-calculator die klimaatafdruk koffie berekent

WUR en FarmersDirect Coffee lanceren CO2-calculator die klimaatafdruk koffie berekent

Koffiebedrijf FarmersDirect Coffee ontwikkelt in samenwerking met Wageningen University & Research (WUR) de eerste CO2-calculator die de klimaatafdruk van de koffieketen specifieert. De calculator combineert de CO2-impact voor elk onderdeel van de keten en maakt zo inzichtelijk hoe duurzaam de koffie is geproduceerd.

Koffie van  cellulaire landbouw

Koffie van cellulaire landbouw

Echte koffie uit het lab In Finland is het eerste smakelijke kopje koffie geproduceerd met behulp van cellulaire landbouw. Niet toevallig in Finland, want in dat land wordt de meeste koffie per hoofd van de bevolking gedronken. Zo’n tien kilo per gemiddelde Fin per jaar.  Ingenieurs van het Technical Research Centre of Finland - VTT, hebben...