Jonge en meer welvarende Nederlanders eten minder vlees en zuivel

Gerecht vlees/ei (unsplash)

Nederlanders eten steeds minder vlees, zo blijkt uit recent onderzoek van SurveyMonkey van Momentive, gehouden onder ruim duizend volwassenen in Nederland. Maar hoeveel minder verschilt per leeftijds- en inkomenscategorie.

Van de Nederlanders noemt 26% zich flexitariër, blijkt uit het onderzoek. 5% eet vegetarisch en 4% veganistisch. Vegetariërs en veganisten zijn over het algemeen jonger: respectievelijk 9% en 10% van de 18 tot 34-jarigen tegenover 3% en 1% van de 65+ers.

Van de respondenten geeft 70% aan plantaardige vleesvervangers te hebben geprobeerd. Ook hier zie je verschil tussen jonge en oudere Nederlanders. 82% van de respondenten tussen de 18 en 24 jaar heeft wel eens vleesvervangers gegeten tegenover 53% van de 65+ers. Slechts 5% van de respondenten eet iedere dag vleesvervangers.

“De eet- en koopgewoonten van jongvolwassenen verschillen heel erg van die van hun ouders en grootouders”, zegt Jon Cohen, Chief Research Officer bij Momentive. “Deze generatieverschillen laten de ontwikkelingen in eetgewoonten zien die ook de komende decennia leidend zullen zijn.”

Economische obstakels

Naast de conclusie dat ouderen minder geneigd zijn vleesvrij te eten, blijkt uit het onderzoek ook een verband te zijn tussen inkomen en eetgedrag. Zo is het percentage vegetariërs (of een vorm daarvan) en flexitariërs beduidend hoger onder respondenten met een inkomen boven €50,000 vergeleken met respondenten die jaarlijks minder dan ​​€30,000 verdienen. 81% van eerstgenoemde groep heeft wel eens vleesvervangers geprobeerd tegenover 57% van respondenten in de lagere inkomenscategorie.

Van de hogere inkomens koopt 56% wekelijks plantaardige vleesvervangers tegenover 29% van lagere inkomens. Met steeds meer opties voor plantaardige vlees- en zuivelvervangers, koopt 51% van lagere inkomens deze niet op wekelijkse basis – vergeleken met slechts 27% van de hogere inkomens.

Bron: Persbericht

Lees ook
Dierenbescherming verwacht toename zuivel met Beter Leven-keurmerk

Dierenbescherming verwacht toename zuivel met Beter Leven-keurmerk

De Dierenbescherming verwacht dat volgend jaar zo’n 35 boeren meedoen aan het Beter Leven-keurmerk. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie is er sprake van een gestage groei van het keurmerk, alhoewel het achterblijft bij vlees . Daar profiteren zo'n 84 miljoen dieren van de eisen van het keurmerk.

Eén op de drie Nederlanders gooit gemiddeld 5 à 15 euro per week aan eten weg

Eén op de drie Nederlanders gooit gemiddeld 5 à 15 euro per week aan eten weg

Een goed gevulde koelkast is fors duurder dan een jaar geleden. We zoeken naar manieren om geld te besparen, zoals slimmer inkopen doen en het tegengaan van voedselverspilling. Toch gooit maar liefst driekwart van de Nederlanders (76%) nog wel eens voedsel weg, blijkt uit onderzoek* van maaltijdboxleverancier HelloFresh. Eén op de drie (38%) weet daarbij...

ProVeg: “Vleesvervangers alleen goedkoper in relatieve zin”

ProVeg: “Vleesvervangers alleen goedkoper in relatieve zin”

De verkoop van vleesvervangers is de afgelopen jaren gestegen, maar in 2022 komt daar verandering, meldt marktonderzoeker IRI aan NOS

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren