Jumbo past 'sap' in webshop aan

11 april 2017

Jumbo verkoopt in haar webshop niet langer vruchtendranken en nectars onder de categorie ‘sap’. Tegen deze categorie-indeling had Foodwatch een klachtenprocedure bij de Reclame Code Commissie lopen.

100 procent vruchtensap

Sap is een beschermde term voor producten die voor 100 procent uit vruchtensap bestaan. Veel dranken die Jumbo in de categorie ‘sap’ verkocht, bestonden vooral uit suikerwater met vaak maar een kleine hoeveelheid sap. Zo verkocht Jumbo onder de categorie ‘ongekoeld sap’ Jumbo Helder granaatappel acai, een drank met welgeteld 0,01 procent granaatappelsap en 0,01 procent acaibessensap.

Klacht Reclame Code Commissie

Foodwatch vindt dit misleidend en diende daarom een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie. Deze commissie honoreerde de klacht in eerste instantie niet. Foodwatch ging daarom verder procederen.

Sap, dranken

Jumbo heeft nu besloten de webshop toch aan te passen. De categorie ‘sap’ is veranderd in ‘sap, dranken’. Zowel Albert Heijn als Plus maakten in hun webshops dezelfde fout, maar pasten dit vorige maand vrij snel aan nadat Foodwatch de klacht indiende. Alle drie de klachtenprocedures van Foodwatch zijn daarom stopgezet.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?