Kaasmaken is mogelijk al 3000 jaar oud

27 april 2016

Bewoners van de Zwitserse Alpen maakten waarschijnlijk drieduizend jaar geleden al kaas. Wetenschappers hebben op gevonden potscherven uit die tijd uit dat gebied, resten van verhitte melk aangetroffen.

De samenstelling van de melkresten suggereert dat de potten werden gebruikt om kaas te maken, aldus Nu.nl. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Newcastle in wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Welke stoffen

De onderzoekers analyseerden welke stoffen zijn vrijgekomen bij het verhitten van de melk op de potscherven.

De samenstelling van de melkresten bleek overeen te komen met de verhitte melk van koeien en geiten die ook nu nog wordt gebruikt bij de productie van kaas.

'Verbazingwekkend'

Hoofdonderzoeker Francesco Carrer noemt de resultaten verbazingwekkend. Volgesn hem moesten de herders toen al gedetailleerde technische kennis hebben gehad over het maken van een dergelijk houdbaar en voedzaam product.

Onbekend is nog of ze één soort melk gebruikten of een mix en hoe lang ze de kaas lieten rijpen.

Lees ook:

Nederlandse kaas populair bij dieven (8 januari 2016)

Eeuwenoud geheim Goudse kaas ontrafeld (11 maart 2009)

Altijd op de hoogte blijven?