Kabinet maakt 7 miljoen vrij voor strijd tegen voedselverspilling

Diverse bedrijven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen ambiëren om uiterlijk in 2030 de voedselverspilling te halveren. Het kabinet steunt deze ambitie en maakt daarvoor in totaal 7 miljoen euro vrij. Dat blijkt uit de nationale agenda tegen voedselverspilling die minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit naar de Tweede Kamer stuurde.

Voedselverspilling

In Nederland wordt jaarlijks in de gehele voedselketen zo'n twee miljoen ton voedsel verspild. Daarnaast gooien consumenten ook nog eens zo'n 41 kilo per persoon weg. Enorme hoeveelheden volgens minister Schouten: "Dat is des te erger als je bedenkt dat er wereldwijd, maar ook in Nederland, mensen in armoede leven of met honger naar bed gaan. We moeten heel bewust omgaan met alle mooie producten, de grondstoffen en de arbeid en energie die nodig is voor het productieproces en het transport. Hier liggen kansen voor tal van nieuwe, innovatieve ideeën en initiatieven. Minder verspilling zorgt voor een forse reductie van de CO2-uitstoot en het bespaart geld. Kortom; goed voor milieu en portemonnee.”

Samen tegen voedselverspilling

Innovatie is belangrijk om voedselverspilling tegen te gaan. Bedrijven, overheid en maatschappelijke organisaties hebben zich verenigd in een taskforce. Deze bestaat nu uit 25 leden, maar de verwachting is dat dit aantal de komende tijd toeneemt. Het doel van de taskforce is om krachten, netwerk en kennis te bundelen om zo tot innovatieve oplossingen te komen.

Een belangrijk onderdeel is de campagne 'Samen tegen voedselverspilling'. Alle aangesloten bedrijven en organisaties sluiten zich bij deze campagne aan onder de noemer ‘Samen tegen verspilling’ (#samenminder). Bij deze campagne hoort de website www.samentegenvoedselverspilling.nl.

Wet en regelgeving

Minister Schouten wil indien nodig wetten en regelgeving versoepelen of schrappen. Een voorbeeld is de uitbreiding van de Europese lijst van producten waar geen houdbaarheidsdatum op hoeft te staan. Nederland wil op zeer lang houdbare producten zoals rijst, pasta, koffie en bronwater niet langer een ‘tenminste houdbaar tot-datum’ vermelden.

Ook wil de minister dat de houdbaarheid van producten duidelijker wordt voor consumenten. Dit wil ze in samenwerking met het bedrijfsleven bereiken. Tot slot is in het Regeerakkoord opgenomen dat supermarkten en horeca meer ruimte krijgen om overschotten aan voedselbanken te doneren.

Lees ook
17% van het consumentenvoedsel wordt verspild

17% van het consumentenvoedsel wordt verspild

Naar schatting ging in 2019 zo'n 931 miljoen ton, ofwel 17%, van het voedsel dat beschikbaar is voor consumenten de spreekwoordelijke prullenbak in. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties.

Voucher voor bedrijven die voedselverspilling tegengaan

Voucher voor bedrijven die voedselverspilling tegengaan

Samen Tegen Voedselverspilling biedt vouchers aan voor bedrijven die aan de slag willen met innovaties voor een circulaire voedselketen. Met de regulering wil de stichting bedrijven stimuleren om voedselverspilling te voorkomen en reststromen optimaal te verwaarden.

Start-up Orbisk wint ton voor vondst tegen voedselverspilling

Start-up Orbisk wint ton voor vondst tegen voedselverspilling

Orbisk heeft E100.000 gewonnen tijdens de finale van de Postcode Lotteries Green Challenge. De Utrechtse start-up ontwikkelde een voedselafval-monitor om voedselverspilling te verminderen.