Kabinet streeft naar btw-verlaging groente en fruit in 2024

groente

Het kabinet streeft naar invoering van een btw-verlaging op groente en fruit per 2024. Hiervoor wil het kabinet het onderzoek naar de uitvoerbaarheid hiervan begin 2023 afronden. Dat meldden de staatssecretaris Van Ooijen (Volksgezondheid) en staatssecretaris Van Rijk (Financiën) dinsdag 5 juli in een brief aan de Tweede Kamer.

Voor het onderzoek gaat het kabinet samenwerken met een extern bureau om de mogelijke afbakeningsvarianten voor groente en fruit in kaart te brengen. Er zijn veel varianten van groente en fruit(producten) verkrijgbaar die door consumenten en ondernemers als groente- en fruitproducten gezien worden, maar die misschien niet het sterkst leiden naar de bevordering van de volksgezondheid.  

Om tot een werkbare definitie van groente- en fruitproducten te komen worden verschillende aspecten tegen elkaar afgewogen. Die worden beoordeeld op onder meer juridische houdbaarheid, doeltreffendheid, doelmatigheid, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid. Het gezondheidsperspectief vormt het beginpunt voor het onderzoek, waarbij de Schijf van Vijf het uitgangspunt is.

Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar het belasten van suiker via frisdrankbelasting. Dit onderzoek wordt naar verwachting in januari 2023 afgerond. Dan start ook het onderzoek naar een belasting op andere suikerhoudende producten.

Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Thema's
Lees ook
Interventies in supermarkt effectief voor hogere verkoop biologische groente

Interventies in supermarkt effectief voor hogere verkoop biologische groente

Door biologische groente en fruit bij elkaar te leggen kan de verkoop met 60% stijgen, blijkt uit een 10-weekse pilot in twee supermarkten in Brabant, uitgevoerd door BioNederland en het GroentenFruit Huis. De pilot dient als testcase voor de Europese campagne ‘De mooiste boodschap is bio’.

Btw-verlaging op groente en fruit kan nog jaren duren

Btw-verlaging op groente en fruit kan nog jaren duren

Het kan nog jaren duren voordat de btw-verlaging op groente en fruit wordt doorgevoerd, schrijft Telegraaf. De techniek achter de btw blijkt grote veranderingen niet snel genoeg te kunnen verwerken.

Klanten websupermarkt Picnic kopen veel groente en minder vlees

Klanten websupermarkt Picnic kopen veel groente en minder vlees

Mensen bestelden afgelopen jaar veel groente en fruit, blijkt uit een analyse van de online supermarkt Picnic. De online supermarkt maakte in een persbericht hun meest verkochte producten bekend.