Kabinet wil eigen onderzoek naar fipronil in eieren

4 augustus 2017

Het kabinet gaat zelf een onderzoek doen naar de fipronil-affaire. Dit schrijven schrijven minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer waarin zij de Kamer informeren over de gang van zaken rondom de vondst van fipronil in eieren.

"Nadat de maatregelen die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nu neemt geëffectueerd zijn zullen we grondig onderzoeken hoe dit incident heeft kunnen gebeuren en hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen. Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat het eten dat zij in de winkel kopen veilig is." aldus de bewindslieden.

Kritiek op NVWA

In de media klinkt veel kritiek op het handelen van de NVWA. Sommigen vinden dat de NVWA harder moet optreden vanwege de voedselveiligheid. Anderen zeggen dat de NVWA te hard optreedt omdat er geen directe risico’s voor de volksgezondheid zijn. In de brief verdedigen Schippers en Van Dam het optreden van de NVWA.

"Er is zorgvuldig beoordeeld of lage concentraties in levensmiddelen van deze stoffen gevaar kunnen vormen voor consumenten. Hierbij is uitgangspunt dat de meest kwetsbare consumenten beschermd worden. Zoals door een aantal experts al in de media is gesteld leidt het overschrijden van deze norm niet direct tot een risico voor de volksgezondheid. Essentieel voor de werking van ons voedselveiligheidssysteem is echter dat de NVWA strikt handhaaft op de vastgestelde normen om zo de voedselveiligheid, en ook het publieke vertrouwen in dit systeem, te waarborgen."

Internationaal

De Belgische autoriteiten maakten op 27 juli 2017 via het Europese meldingssysteem Rapid Alert on Safe Food and Feed (RASFF) een melding van het aantreffen van fipronil in Belgische eieren. De NVWA vulde deze melding op verschillende momenten aan met nieuwe informatie en resultaten van onderzoek.

Ook in Duitsland zijn er maatregelen genomen ter bescherming van de volksgezondheid. De NVWA stemde de aanpak van de fipronil-affaire af met de Duitse en Belgische autoriteiten. Daarnaast bracht de voedselautoriteit ook de Europese Commissie schriftelijk op de hoogte van de maatregelen.

Op verzoek van Nederland heeft de Europese Commissie een Europees geharmoniseerde aanpak vastgesteld. Nederland volgt deze aanpak.

Altijd op de hoogte blijven?