'De kans dat fipronil in eieren gezondheidsproblemen oplevert is uiterst klein'

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor verschillende eiercodes vanwege de verhoogde fipronil-gehaltes. De kans dat dit tot gezondheidsproblemen leiden is klein. Dit vertellen Ivonne Rietjens, toxicoloog aan de Wageningen Universiteit, Martin van den Berg, hoogleraar toxicologie aan de Universiteit Utrecht en Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit van Amsterdam aan de Volkskrant.

Fipronil-norm

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) bepaalt de veilige dosis voor fipronil. De maximum toelaatbare dosis is erg voorzichtig gesteld. Mensen mogen dagelijks 0,0002 milligram fipronil per kilogram lichaamsgewicht binnenkrijgen en in één keer 0,009 milligram per kilogram. Bij hogere waarden kunnen volgens EFSA mogelijk gezondheidsrisico's ontstaan.

De besmette eieren overschrijden deze norm, maar volgens de drie hoogleraren is de kans dat dit gezondheidsproblemen oplevert klein. Van den Berg geeft als voorbeeld een vrouw die per ongelijk een anti-mierenblokje met fipronil opat. Ze kreeg hoofdpijn en was duizelig, maar die klachten trokken vanzelf weg. De Nederlandse eieren bevatten honderden keren minder fipronil dan zo'n blokje.

RIVM

Ook de toxicologen van het RIVM geloven dat het eten van besmette eieren geen acuut gezondheidsrisico oplevert. Daarvoor is de dosis fipronol te laag. Wel waarschuwen ze voor de langetermijneffecten. Hierover is nog te weinig met zekerheid te zeggen omdat er onvoldoende onderzoek naar is gedaan.

Lees ook:

Lees ook
Kipster stapt over op eierdozen van 100% gerecycled papier

Kipster stapt over op eierdozen van 100% gerecycled papier

Kippenboer Kipster introduceert nieuwe eierdozen gemaakt van 100% gerecycled papier. De CO2 die vrijkomt bij het productieproces wordt gecompenseerd, waardoor de doosjes CO2-neutraal zijn.

Productiegroei eieren en zuivel met keurmerk On the way to PlanetProof

Productiegroei eieren en zuivel met keurmerk On the way to PlanetProof

Het aantal pluimveehouders dat voldoet aan de duurzaamheidseisen van het keurmerk On the way to PlanetProof steeg in 2021 met 24% ten opzichte van 2020. Ook de hoeveelheid areaal beheerd land door melkveehouders nam toe en steeg met 3%.

RIVM start met Nationale Aanpak Productverbetering

RIVM start met Nationale Aanpak Productverbetering

Dit jaar start de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), waarmee het RIVM verbeteringen in de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen wil versnellen. Het gaat hierbij om producten waar zout of suiker aan toegevoegd is of waarbij de hoeveelheid verzadigd vet te verlagen is. De overheid wil dat fabrikanten het gebruik van zout, suiker en verzadigd...