'De kans dat fipronil in eieren gezondheidsproblemen oplevert is uiterst klein'

3 augustus 2017

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor verschillende eiercodes vanwege de verhoogde fipronil-gehaltes. De kans dat dit tot gezondheidsproblemen leiden is klein. Dit vertellen Ivonne Rietjens, toxicoloog aan de Wageningen Universiteit, Martin van den Berg, hoogleraar toxicologie aan de Universiteit Utrecht en Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit van Amsterdam aan de Volkskrant.

Fipronil-norm

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) bepaalt de veilige dosis voor fipronil. De maximum toelaatbare dosis is erg voorzichtig gesteld. Mensen mogen dagelijks 0,0002 milligram fipronil per kilogram lichaamsgewicht binnenkrijgen en in één keer 0,009 milligram per kilogram. Bij hogere waarden kunnen volgens EFSA mogelijk gezondheidsrisico's ontstaan.

De besmette eieren overschrijden deze norm, maar volgens de drie hoogleraren is de kans dat dit gezondheidsproblemen oplevert klein. Van den Berg geeft als voorbeeld een vrouw die per ongelijk een anti-mierenblokje met fipronil opat. Ze kreeg hoofdpijn en was duizelig, maar die klachten trokken vanzelf weg. De Nederlandse eieren bevatten honderden keren minder fipronil dan zo'n blokje.

RIVM

Ook de toxicologen van het RIVM geloven dat het eten van besmette eieren geen acuut gezondheidsrisico oplevert. Daarvoor is de dosis fipronol te laag. Wel waarschuwen ze voor de langetermijneffecten. Hierover is nog te weinig met zekerheid te zeggen omdat er onvoldoende onderzoek naar is gedaan.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?