Kassa: "Tonijn wordt vaak bijgekleurd"

27 mei 2019

Door de populariteit van sushi is de vraag naar verse rode tonijn toegenomen. Om de rode kleur te behouden wordt de tonijn veelal bijgekleurd, stelt het tv-programma Kassa in de uitzending van 25 mei. Door het bijkleuren kan je niet meer zien of de vis wel vers is. Niet verse tonijn heeft een hoog histamine-gehalte. Uit controles van de NVWA komt dit hoge gehalte niet naar voren, laat Benno Bruggink in de uitzending weten.

Voor sushi wordt tegenwoordig vooral geelvintonijn gebruikt. Deze vis is minder rood dan de blauwvintonijn, die voorheen gebruikt werd, maar vanwege overbevissing mag hier niet meer op gevist worden. Tonijn heeft als eigenschap dat deze snel verkleurd en daardoor minder vers oogt. In de uitzending stelt Kassa dat tonijn, ondanks het verbod, daarom vaak wordt bijgekleurd. Gebruikte methodes zijn koolmonoxide, kleurstoffen als bietenrood of de 'clear smoke methode'

Door het bijkleuren blijft de tonijn rood, ook als deze niet meer vers is. In bedorven tonijn zit veel histamine, wat gevolgen kan hebben voor de gezondheid van de consument. Het aantal mensen dat ziek wordt na het eten van tonijn is onbekend. In de uitzending uiten visimporteur Martin Brugman, voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer en visserijbioloog en marine ecotoxicoloog Christien Absil van de Good Fish Foundation hun bezorgdheid.

Onderzoek NVWA

Bruggink vertelt dat de NVWA jaarlijks onderzoek verricht naar het gehalte van histamine in tonijn. In 2016 zaten 16 van de 156 monsters boven de wettelijke limiet van 200 mg/kg. IN 2017 nam NVWA 83 monsters, het histaminegehalte was overal minder dan 5 mg. De cijfers voor 2018 zijn nog niet helemaal geanalyseerd, maar van de 77 monsters die de voedselwarenautoriteit over de eerste helft van 2018 nam, zat één monster boven de norm. Ook controleert de NVWA of bedrijven het risico 'histamine in verse vis' beheersen. Op de website laat NVWA ook weten dat de organisatie gaat starten met de controles op additieven. Bruggink benadrukt in de uitzending dat de producent zelf verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de tonijn.

De Vereniging van Importeurs van Visproducten (VIV) was niet aanwezig in de uitzending en gaf de volgende schriftelijke verklaring af. "De VIV veroordeelt elke vorm van bewust kleuren van tonijn om bederf te maskeren, en pleit al langere tijd voor betere en uniforme controle en handhaving. De VIV stelt vast dat de juridische basis voor handhaving niet in alle situaties helder en robuust genoeg is. Er is een verschil tussen kleuren om bederf te maskeren, en het toepassen van conserveringsmethoden om kwaliteit te behouden. De interpretatie en handhaving van de regels is niet in alle Europese lidstaten gelijk, terwijl de producten vooral internationaal verhandeld worden. De VIV werkt actief samen met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) aan versterking van de juridische basis op Europees niveau voor eenduidige controle en handhaving. Dit heeft reeds geleid tot aanscherping van regels. De VIV is van mening dat verdere stappen nodig zijn, en zal zich hier nationaal en internationaal voor blijven inzetten."

Dit artikel verscheen eerder op: Vismagazine

Altijd op de hoogte blijven?