‘Kauwen belangrijk voor gezondheid en smaak’

Zacht voedsel, dat vaak wordt geserveerd in verpleeghuizen, is eigenlijk niet goed voor ouderen. Kauwen is van belang voor de gezondheid en voor de smaak. Dat stelt neuroloog Erik Scherder in E-Zin & Zorg.

“Door goed te kauwen, gaat de hartslag omhoog en dat is goed voor de conditie van het lichaam. Daardoor raken de aderen naar de hersenen goed doorbloed, en dat is weer goed voor de hersenen en vermindert de kans op bijvoorbeeld een hersenbloeding”, vertelt Scherder, bekend van zijn colleges bij De Wereld Draait Door, in het online magazine van Actiz, organisatie van zorgondernemers.

Kauwen is volgens hem ook beter voor de smaakbeleving. “Eten is lekkerder als je er op moet kauwen.”

'Negatieve spiraal'

Scherder vindt dat goed eten voor ouderen sowieso van belang is. “Ten eerste is er een relatie tussen eten en je fysieke conditie. Als iemand niet meer goed eet, gaat de conditie achteruit en daardoor verliest hij ook weer eetlust. Zo ontstaat een negatieve spiraal. En juist nu, nu mensen langer thuis wonen, is het heel belangrijk dat die conditie goed blijft.”

Lees ook:

 
Lees ook
RIDLV: “Voedselsysteem moet drievoudig gezond worden”

RIDLV: “Voedselsysteem moet drievoudig gezond worden”

De Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding (RIDLV) heeft een rapport uitgebracht waarin de leden een meervoudige aanpak aanbevelen voor de verschillende crises waaraan ons voedselsysteem bijdraagt: de klimaatcrisis, biodiversiteit, chronische welvaartsziekten en de vertrouwenscrisis bij de boeren. Gezondheid staat daarbij voorop.

EU lanceert gedragscode gezonde en duurzame voeding

EU lanceert gedragscode gezonde en duurzame voeding

De Europese Commissie (EC) en 65 belanghebbenden uit de sector ondertekenden begin juli de EU-gedragscode voor verantwoordelijke levensmiddelenbedrijven en marketingpraktijken. Het is de volgende stap in de “Van boer tot bord”-strategie.

Microbioom, leefomgeving en gezondheidskansen onder de loep

Microbioom, leefomgeving en gezondheidskansen onder de loep

De samenstelling van het microbioom van de darm wordt mede bepaald door ongezonde omgevingsfactoren. Dat zorgt ervoor dat verschillen in sociaal-economische achtergrond en leefmilieu kunnen leiden tot een ander ziekteverloop en ongelijke gezondheidskansen.