‘Kauwen belangrijk voor gezondheid en smaak’

evmi-eten-oudere

Zacht voedsel, dat vaak wordt geserveerd in verpleeghuizen, is eigenlijk niet goed voor ouderen. Kauwen is van belang voor de gezondheid en voor de smaak. Dat stelt neuroloog Erik Scherder in E-Zin & Zorg.

“Door goed te kauwen, gaat de hartslag omhoog en dat is goed voor de conditie van het lichaam. Daardoor raken de aderen naar de hersenen goed doorbloed, en dat is weer goed voor de hersenen en vermindert de kans op bijvoorbeeld een hersenbloeding”, vertelt Scherder, bekend van zijn colleges bij De Wereld Draait Door, in het online magazine van Actiz, organisatie van zorgondernemers.

Kauwen is volgens hem ook beter voor de smaakbeleving. “Eten is lekkerder als je er op moet kauwen.”

'Negatieve spiraal'

Scherder vindt dat goed eten voor ouderen sowieso van belang is. “Ten eerste is er een relatie tussen eten en je fysieke conditie. Als iemand niet meer goed eet, gaat de conditie achteruit en daardoor verliest hij ook weer eetlust. Zo ontstaat een negatieve spiraal. En juist nu, nu mensen langer thuis wonen, is het heel belangrijk dat die conditie goed blijft.”

Lees ook:

 
Lees ook
Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Vleesvervangers zijn populair, maar zijn deze ook gezond en hoe zit het met de smaak? De consumentenbond testte zestien vegetarische hamburgers. En concludeerde grote verschillen op het gebied van smaak en gezondheid tussen deze vleesvervangers. De burgers bevatten vooral veel zout.

Ophef om receptenapp van Vlaamse overheid van half miljoen

Ophef om receptenapp van Vlaamse overheid van half miljoen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven lanceerde vorige week het platform ‘Zeker Gezond’. Het bestaat uit een app en website die, naast duizend recepten, ook informatie bevatten over gezonde voeding. De ontwikkelingskosten, €550.000, leiden tot ophef in het Vlaams Parlement, schrijft De Tijd.Het platform moet een alternatief zijn...

Beweeglabels beïnvloeden je koop- en eetkeuze

Beweeglabels beïnvloeden je koop- en eetkeuze

Onderzoek door de Engelse universiteit van Loughborough laat zien dat consumenten minder calorieën eten als er beweeglabels op de etiketten van voedingsmiddelen staan. Beweeglabels maken etiketten begrijpelijker en laten in een oogopslag zien hoeveel je moet bewegen om een blikje frisdrank of een reep chocolade te verbranden. Calorieën...