Keep Food Simple geeft nieuwe kijk op voedselketens
Een bijdrage leveren aan de verbetering van ons voedselsysteem met duurzamere en gezondere producten, dat is de missie van organisatie Keep Food Simple. Tijdens Food Technology presenteerde Onno Franse, Fons Voragen en Peter Folstar de visie en aanpak van Keep Food Simple.
Keep Food Simple (afgekort KFS) wil het potentieel van agrarische grondstoffen effectief benutten. De non-profit organisatie wil daarmee verspilling tegengaan en hopen tegelijkertijd dat bedrijven dankzij hun onderzoeken gezondere producten op de markt kunnen brengen. KFS werkt uitsluitend met plantaardige producten. “Wij denken dat ons voedselsysteem het in de toekomst juist van plantaardige producten moet hebben”, legt Peter Folstar uit tijdens de lezing.
Grote uitdagingen
KFS werkt aan veel verschillende projecten om agrarische grondstoffen te benutten en te verbeteren. Om de belangrijke projecten te selecteren, kijkt men daarvoor naar het grote plaatje, vertelt Onno Franse. “Er zijn nu grote stappen nodig op het gebied van gezondheid en duurzaamheid.” Daarbij is verandering een langdurig proces, dat via beleid, boer en technologie gaat voordat er nieuwe producten worden gerealiseerd.
Realiseerbare projecten
De projecten waar KFS aan werkt moeten realiseerbaar zijn en waarde toevoegen, zegt Fons Voragen: “Kunnen we ons doel bereiken, en kan een bedrijf het product uiteindelijk vermarkten?” Daarnaast wil KFS grondstoffen zoveel mogelijk in het totaal benutten en daarbij de voedings- en gezondheidsfactoren van grondstoffen behouden. De projecten van KFS ontstaan vanuit hun netwerk, brainstormsessies en contacten bij bedrijven die met vraagstukken komen. In de uitvoering werkt KFS veel samen met universiteiten en kennisinstellingen, bijvoorbeeld door middel van stagiairs.
Benutten van reststromen
Een van de projecten is het sorteerafval van kastomaten. In Nederlandse kassen worden veel tomaten gekweekt, waar een deel van uitvalt omdat de kleur of vorm te afwijkend is. Desondanks bevatten deze tomaten een goede hoeveelheid nutriënten. KFS kijkt hoe de gehele tomaat gebruikt kan worden. Door een fermentatieproces ontstaat er een product dat gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld sauzen.
Voedingsvezels
Ook werkt KFS aan de benutting van voedingsvezels. Er bestaat niet één soort vezel, zoals de consument wel eens denkt, legt Peter Folstar uit. De ene vezel is de andere niet: vezels verschillen bijvoorbeeld in structuur, molecuulgrote, oplosbaarheid en werking. In samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting onderzoekt KFS de positieve invloed van vezels op onze gezondheid en werken ze aan een bredere bekendheid van voedingsvezels.
Lees hier meer over de verschillende projecten van Keep Food Simple.
Altijd op de hoogte blijven?
Thema's
Meer over
Lees ook
Fooditive nieuwe vertegenwoordiger van de voedingsindustrie in de ruimte
Fooditive, ontwikkelaar van innovatieve en duurzame plantaardige ingrediënten, heeft de nieuwe overeenkomst The Washington Compact on Norms of Behavior for Commercial Space Operations ondertekend. Hierin is vastgelegd hoe bedrijven zich in de ruimte zouden moeten gedragen.
Vezelweetjes op Instagram helpt de jonge consument kritisch kijken
Zo’n 1 miljoen Nederlanders kampt met darmproblemen. Het tekort aan vezels is een van de boosdoeners. Stichting Keep Food Simple lanceerde onlangs het platform @vezelweetjes op Instagram.
Food Technology: ‘Plantaardige zuivel: van innovatie tot perfectie’
Plantaardige zuivel is hard op weg een volwassen productcategorie te worden. Dat betekent dat innovatie niet alleen gericht is op het ontwikkelen van het perfecte product, maar zich ook richt op de ontwikkeling van het optimale proces. Op Food Technology illustreert DSM aan de hand van de toepassing van cultures en enzymes in plantaardige zuivel een...