Ketenborging.nl wil ‘free riders’ in voedselketen uitsluiten

26 september 2016

Bedrijven in de voedselketen kunnen nu via Ketenborging.nl controleren of hun zakenpartners gecertificeerd zijn voor een door de NVWA geaccepteerd kwaliteitssysteem. Het systeem moet ‘free riders’ in voedselketen uitsluiten.

Op de website staan nu twee geaccepteerde kwaliteitsschema's: BRC en IFS. Deze systemen zijn getoetst op strenge criteria voor voedselveiligheid en productintegriteit.

Daarnaast zijn tien andere schema's in behandeling. Dat betekent dat de NVWA heeft vastgesteld dat het betreffende systeem de potentie heeft om aan de criteria te voldoen, maar dat de werking in de praktijk nog niet door de NVWA is geverifieerd. Deze kwaliteitsschema's zijn: Riskplaza, FSSC22000, GLOBALG.A.P., Feed Chain Alliance (GMP Dierenvoeders), EFISC, GMP+, Qlip - Procescertificering kaas, IKB ei, Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) en IKB Nederland Varkens.

Taskforce Voedselvertrouwen

Ketenborging.nl is in 2014 door de Taskforce Voedselvertrouwen gelanceerd om het vertrouwen in de voedselketen te herstellen. De Taskforce zelf is opgericht na het paardenvleesschandaal in 2012, om de voedselveiligheid en de integriteit in de voedselproductieketen te verbeteren. In de Taskforce werken overheid, toezichthouders en ketenpartners uit het bedrijfsleven samen.

De Stichting Ketenborging.nl, die verantwoordelijk is voor het beheer van de website, heeft er vertrouwen in dat de oplossingen uit het actieplan bijdragen aan het behoud en herstel van het consumentenvertrouwen in de voedselketen. Philip den Ouden, voorzitter Stichting Ketenborging.nl: "Door transparant te zijn over welke kwaliteitssystemen de strenge toetsing van de NVWA doorstaan, is het nu voor alle partijen duidelijk welke bedrijven hieronder gecertificeerd zijn. Het uitsluiten van bedrijven zonder goedwerkend kwaliteitssysteem – de zogenoemde 'free riders' - is op deze manier opnieuw een stap dichterbij.”

De Stichting kijkt uit naar het moment dat de volgende groep kwaliteitssystemen die nu nog als 'in behandeling' op de site staan vermeld, ook de definitieve toetsingsfase hebben doorlopen. Naar verwachting is dat voor het FSSC22000-systeem binnen enkele weken.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?