KFC wil kipnuggets maken met bioprinter

Chicken nuggets

Beeld: Pixabay

De fastfoodketen KFC wil in samenwerking met een Russisch onderzoekslaboratorium eind dit jaar een geprinte kipnugget testen. Het Russische bedrijf ontwikkelt op dit moment een bioprinter die cellen van kippen en plantaardig materiaal gebruikt. Volgens de KFC moeten de kipnuggets eruit zien en smaken als echte kip, maar wel duurzamer zijn dan het origineel.

Bioprinter

Het laboratorium, 3D bioprinting solutions, is opgericht door INVITRO, het grootste private bedrijf in de Russische medische industrie. Het specialiseert in verschillende vormen bioprinters: kortweg extruders die plantaardig en dierlijk materiaal een ruimtelijke vorm geven. Ze zijn het best te vergelijken met 3D printers die plastic producten maken. Het biotechnologiebedrijf ontwikkelt de nuggets uit dierlijke en plantaardige cellen. KFC levert de paneerlaag en kruiden, opdat het product de “kenmerkende KFC smaak” krijgt. Volgens de keten zouden de geprinte nuggets ‘schoner’ zijn omdat er geen additieven nodig zijn in het fokken van de kippen.

Duurzaam

KFC wil met dit project inspelen op de groeiende populariteit van een gezonde en duurzame levensstijl. Het bedrijf noemt de geprinte kip ethischer dan de huidige nuggets, omdat er geen kippen meer geslacht hoeven te worden. Daarnaast moet deze nieuwe methode minder belastend worden voor het milieu, bijvoorbeeld op het gebied van CO2-uitstoot en landgebruik. De KFC noemt de geprinte kip een stap in de ontwikkeling van het “restaurant van de toekomst”. In eerste instantie wil het bedrijf de gekweekte nuggets beschikbaar maken in Rusland en zich later richten op een wereldwijde verkoop.

Bron: KFC

Lees ook
‘3D-geprint voedsel helpt mensen met kauw- en slikproblemen’

‘3D-geprint voedsel helpt mensen met kauw- en slikproblemen’

Voeding die gepureerd wordt en vervolgens met een 3D-voedselprinter weer in originele vorm wordt geprint, kan mensen met kauw- en slikproblemen hun eetlust teruggeven.

Aldi stapt in 2023 over op Beter leven kip

Aldi stapt in 2023 over op Beter leven kip

Aldi stapt over op kip met het Beter leven keurmerk. Vanaf 2023 hebben alle verse kipproducten in de schappen minimaal één Beter Leven-ster. Dit geldt eind 2021 al voor alle kipvleeswaren. De supermarktketen is de vijfde die deze stap zet. Eerder maakten Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Plus al bekend over te stappen op kip met het Beter leven-keurmerk.  Dierenwelzijn...

Twee nieuwe plantaardige producten bij Burger King

Twee nieuwe plantaardige producten bij Burger King

Fastfood keten Burger King introduceert twee nieuwe plantaardige producten: een vegan Long Chicken en Nuggets.