KIDV komt met verpakkingen-recyclecheck voor bedrijven

plastic-bottles-115071_1280

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken ontwikkelt een recyclecheck voor kunststof verpakkingen. Dat onthulde de organisatie gisteren tijdens een verdiepingsbijeenkomst over recycling. Met de tool kunnen bedrijven checken of hun verpakkingen goed te recyclen zijn.

Met de recyclecheck kunnen bedrijven door een reeks vragen in te vullen nagaan of hun kunststof verpakking goed te recyclen is of de keten juist vervuilt. Vooralsnog zijn alleen vormvaste verpakkingen te controleren, al laat het KIDV weten dat er ook een check voor flexibles in ontwikkeling is.

Verdiepingsbijeenkomst

Het KIDV ontwikkelt de recyclecheck tools omdat onder fabrikanten en retailers nog veel verwarring bestaat rondom wel- en niet goed te recyclen kunststof verpakkingen. Dat bleek ook tijdens de verdiepingsbijeenkomst die het KIDV op 13 september organiseerde. Uit de discussie kwam naar voren dat veel retailers en fabrikanten worstelen met een balans tussen recyclebaarheid – waar een mono-materiaal voor nodig is – en houdbaarheid, waarbij samengestelde materialen vaak voordelen opleveren. Kortere houdbaarheid zorgt al snel voor verspilling aan de kant van de retailer of de consument.

Tijdens een reeks lezingen gingen sprekers van Attero, QCP en 4PET Recycling in op de moeilijkheden die ontstaan bij het sorteren en verwerken van plastic afval. Met name vervuiling vormt een grote uitdaging, zoals door lijm, metaal, pvc of siliconen. Ook PET-trays zijn nog niet goed te recyclen, al werkt 4PET Recycling hard aan een proces om deze verpakkingen goed te sorteren en verwerken.

De bètaversie van de kunststof recyclecheck wordt op donderdag 20 september door het KIDV vrijgegeven.

Lees ook
WNF: Nederland grote aanjager ontbossing

WNF: Nederland grote aanjager ontbossing

Nederland staat in de top 5 van Europese landen die bijdragen aan de wereldwijde ontbossing. Dat stelt het Wereld Natuurfonds in het rapport Stepping Up: The continuing impact of EU consumption on nature.

Lidl aan de slag met Eco-Score

Lidl aan de slag met Eco-Score

Na de Belgische supermarktketen Colruyt waagt ook de Duitse discounter Lidl zich aan de 'Eco-Score'. Een nieuw label dat consumenten wil helpen in één oogopslag een duurzame keuze te maken.

Miko Pac overgenomen door Paccor

Miko Pac overgenomen door Paccor

Paccor, Duitse producent van verpakkingsmiddelen, neemt de verpakkingsdivisie van het Belgische bedrijf Miko over.