KIDV komt met verpakkingen-recyclecheck voor bedrijven

plastic-bottles-115071_1280

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken ontwikkelt een recyclecheck voor kunststof verpakkingen. Dat onthulde de organisatie gisteren tijdens een verdiepingsbijeenkomst over recycling. Met de tool kunnen bedrijven checken of hun verpakkingen goed te recyclen zijn.

Met de recyclecheck kunnen bedrijven door een reeks vragen in te vullen nagaan of hun kunststof verpakking goed te recyclen is of de keten juist vervuilt. Vooralsnog zijn alleen vormvaste verpakkingen te controleren, al laat het KIDV weten dat er ook een check voor flexibles in ontwikkeling is.

Verdiepingsbijeenkomst

Het KIDV ontwikkelt de recyclecheck tools omdat onder fabrikanten en retailers nog veel verwarring bestaat rondom wel- en niet goed te recyclen kunststof verpakkingen. Dat bleek ook tijdens de verdiepingsbijeenkomst die het KIDV op 13 september organiseerde. Uit de discussie kwam naar voren dat veel retailers en fabrikanten worstelen met een balans tussen recyclebaarheid – waar een mono-materiaal voor nodig is – en houdbaarheid, waarbij samengestelde materialen vaak voordelen opleveren. Kortere houdbaarheid zorgt al snel voor verspilling aan de kant van de retailer of de consument.

Tijdens een reeks lezingen gingen sprekers van Attero, QCP en 4PET Recycling in op de moeilijkheden die ontstaan bij het sorteren en verwerken van plastic afval. Met name vervuiling vormt een grote uitdaging, zoals door lijm, metaal, pvc of siliconen. Ook PET-trays zijn nog niet goed te recyclen, al werkt 4PET Recycling hard aan een proces om deze verpakkingen goed te sorteren en verwerken.

De bètaversie van de kunststof recyclecheck wordt op donderdag 20 september door het KIDV vrijgegeven.

Lees ook
Nieuwe fles voor Bavaria's 300e verjaardag

Nieuwe fles voor Bavaria's 300e verjaardag

Ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan zit Bavaria in een nieuw flesje. Owens-Illinois, Inc (OI) ontwikkelde de nieuwe donkerbruine fles. De fles heeft een lange, strakke hals met daarin het bekende Bavaria-kompas in embossing. Ook het etiket is aangepast en is nu Royal Blue.

Nepleer uit plantaardige reststromen

Nepleer uit plantaardige reststromen

Echte veganisten eten niet alleen geen producten van dierlijke herkomst, ze vermijden ook kleren of accessoires waar dieren aan te pas zijn gekomen. Geen wollen trui of leren laarzen dus. Fashionable leer is nepleer van plantaardige grondstoffen. Een aantal grote modehuizen, zoals Stella McCartney (zelf veganist) en ook de Zweedse kledingketen...

Flatskin: papieren verpakking voor vlees

Flatskin: papieren verpakking voor vlees

Producenten zoeken naar manieren om minder plastic te gebruiken. In Duitsland is de Flatskin al gemeengoed; een verpakking voor vlees die grotendeels uit karton bestaat. Plastic heeft een groot imagoprobleem. 66% van de consumenten zegt minder plastic in verpakkingen te willen (IRI European Shopper Study). En de industrie komt hen tegemoet: in het...