KIDV onderzoekt hergebruik consumentenverpakkingen

logo KIDV

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) doet onderzoek naar het duurzamer maken van consumentenverpakkingen. Vertegenwoordigers van twintig betrokken partijen uit allerlei sectoren kwamen afgelopen week bij elkaar binnen de commissie ‘Community of Practice Herbruikbare Verpakkingen’, waar zij de noodzaak en de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid bespraken.

Naast resourcing en recycling van verpakkingen, is het herbruikbaar maken van consumentenverpakkingen ook een oplossing, aldus Chris Bruijnes van het KIDV. Naast het positieve effect op het milieu, dragen herbruikbare consumentenverpakkingen bij aan een goed imago voor producenten. Ook sluit het hergebruik aan bij de Europese richtlijn op het gebied van kunststof wegwerpplastics.

Toekomst consumentenverpakkingen

In tegenstelling tot verpakkingen als pallets en kratten die worden gebruikt bij het transport van producten tussen verschillende producenten, staat het hergebruik van consumentenverpakkingen nog in de kinderschoenen, volgens Marcel Keuenhof, verpakkingsexpert bij het KIDV. ‘Bij consumentenverpakkingen is alleen statiegeld goed ingeburgerd. Dit komt voornamelijk door de economische prikkel. Maar kunnen we consumenten zo ver krijgen dat zij ook uit vrije wil meedoen aan retoursystemen?’

Bestaande markt

Enkele kleine initiatieven op het gebied van herbruikbare verpakkingen bestaan al. Bedrijven als Pieter Pot in Rotterdam en het internationale concept Loop experimenteren hier al mee. Door de toenemende populariteit van e-commerce en bezorgdiensten wordt het marketing-aspect van verpakkingen kleiner en dus minder belangrijk. Dit biedt kansen om de verpakkingen aan te passen en te verduurzamen.

Uitdagingen

Er zijn echter ook uitdagingen. Herbruikbare verpakkingen zijn relatief duurder. Verder bestaat de vraag of herbruikbare verpakkingen daadwerkelijk bijdragen aan een verminderende milieu impact, en hoe vaak een verpakking hiervoor hergebruikt moet worden. Ook bestaan er nog veel vragen op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid.

Meer informatie: www.kidv.nl

Lees ook
Skillpack viert 20e verjaardag

Skillpack viert 20e verjaardag

Verpakkingspecialist Skillpack viert zijn 20 jarig bestaan. "De grote zwarte pakken maakten plaats voor vlotte chino’s met een casual colbert", schrijft Skillpack in een uitgebreide terugblik op de afgelopen twee decennia.

Marqt presenteert papieren wijnfles

Marqt presenteert papieren wijnfles

Sinds eind februari 2021 staat bij Marqt een papieren wijnfles in de schappen. De fles bestaat voor 94 procent uit gerecycled karton en weegt 5 keer minder dan een glazen fles. Volgens Marqt is de ecologische voetprint daardoor zes keer kleiner dan die van een glazen fles.

Internationale samenwerking helpt invoering Nutri-Score

Internationale samenwerking helpt invoering Nutri-Score

Een samenwerking tussen autoriteiten van Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Spanje en Zwitserland moet de uitrol van voedingslabel Nutri-Score in goede banen leiden. Er zijn een Stuurgroep en Wetenschappelijk comité opgericht.