KIDV: 'Producenten investeren in kunststof recycling'

15 mei 2018

Steeds meer producenten investeren in kunststof recycling. Zo verzekeren zij zich enerzijds van voldoende aanvoer van grondstoffen, anderzijds van voldoende afzet van recyclaat. Hierdoor verbetert de afstemming en kennisuitwisseling tussen ketenpartijen. Dit geeft een impuls aan de totstandkoming van een volledig circulaire kunststof keten. Dit schrijft het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) in zijn trendbericht bij de lancering van de nieuwe tool Trends in Duurzaam Verpakken.

Unilever

Een voorbeeld is Unilever. Dit bedrijf kondigde begin april 2018 een samenwerking aan met start-up Ioniqa en PET-producent Indorama Ventures. Deze drie bedrijven werken samen aan de ontwikkeling van een nieuwe technologie om PET-afval om te zetten in zuivere kunststof grondstoffen. Deze grondstoffen moeten in voedselverpakkingen kunnen worden gebruikt.

Chief R&D Officer David Blanchard van Unilever : “Deze innovatie is met name bijzonder, omdat het een oplossing biedt voor een van de grootste hedendaagse uitdagingen: het geschikt maken van alle soorten gerecycled plastic voor het verpakken van voedsel. Het volledig circulair maken van de PET-stroom betekent een grote mijlpaal in het vervullen van deze ambitie. Niet alleen Unilever is hierbij gebaat, het betekent een transformatie van de gehele industrie.”

 

Trends in duurzaam verpakken

De verpakkingssector is constant in beweging, ook op het gebied van duurzaam verpakken. Zo ontwikkelen producenten innovatieve en duurzame verpakkingen, de sector maakt nieuwe ketenafspraken en onderzoekers leveren nieuwe inzichten. De nieuwe tool Trends in Duurzaam Verpakken van het KIDV geeft hiervan een overzicht. De tool biedt informatie over allerlei onderwerpen op het gebied van duurzaam verpakken. Denk bijvoorbeeld aan informatie over innovaties in blikverpakkingen, het groeiende aanbod van regranulaat uit Europa en een roadmap van chemisch recyclen.

Altijd op de hoogte blijven?