‘Kijk naar zee voor oplossing wereldvoedselprobleem’

Voor de oplossing van het wereldvoedselprobleem wordt te veel naar de aarde gekeken en te weinig naar de zee. Dat zei de Amerikaan Rob Trice van The Mixing Bowl tijdens het congres Silicon Valley meets Food Valley.

Volgens hem liggen juist in zee veel mogelijkheden om de noodzakelijke wereldvoedselproductie op te voeren. Dit vanwege de aanwezige ruimte maar ook vanwege de gezonde voedingsstoffen die vissen en schelpdieren als voedselbron bieden. Hij ziet dan ook kansen voor nieuwe technologische initiatieven die focussen op seafood.

Trice is oprichter van The Mixing Bowl Hub, een platform dat innovatieve ondernemers in food, landbouw en IT met elkaar verbindt om nieuwe hightech-oplossingen voor de agrofood te vinden.

Agro-food-IT

Tijdens het congres op Papendal, voorafgaand aan de Food Valley Expo, ontmoetten ’s werelds oudste (agro-food) en jongste (IT) sector elkaar om ervaringen uit te wisselen. Ondernemers uit Californië en Nederland konden hun initiatieven pitchen op het snijvlak van agro-food- en IT-innovaties.

Trice noemde de sterke focus op R&D bij de pitchers opvallend. Wel vond hij dat het ook belangrijk is de wensen van de afnemers/gebruikers te kennen. Ook vroeg hij zich af waar de echte ‘disruptors’ in Nederland zijn. “De ondernemers die verstoren en ontwrichten en zo regels veranderen. Silicon Valley omarmt juist diegenen die afwijken van de norm.”

Lees ook:

Voedingsapps: het dilemma van data (23 oktober 2014)

Fresco: ‘Samenwerking intensiveren en beter communiceren' (23 oktober 2014)

Vissen op exotische rivierkreeft: maak van een last een lust (26 maart 2014)

Fresco: ‘Redesign’ dierlijke productie nodig (20 maart 2013)

‘Wereldvoedselvoorziening blijft tegenstrijdig'(4 september 2012)

Lees ook
Baltussen Konservenfabriek bestaat 150 jaar

Baltussen Konservenfabriek bestaat 150 jaar

Baltussen Konservenfabriek is de oudste conservenfabriek van Nederland. Dit jaar bestaat het bedrijf 150 jaar. Daarom organiseert Baltussen op 8 juni een jubileumevent voor relaties om kennis te delen over groenteteelt in de keten. Ook bracht het bedrijf een gefilmd bedrijfsportret uit: ‘Al het goede zit vanbinnen.’   “Samenwerken met anderen is voor...

Wereldwijde risico's brengen voedselzekerheid in gevaar

Wereldwijde risico's brengen voedselzekerheid in gevaar

Hoewel ondernemers gewend zijn om te gaan met onzekerheid komen momenteel wereldwijd veel risico’s en onzekerheden bij elkaar. Dat kan een verlammende werking hebben op de economie en samenleving, waardoor voedselzekerheid, duurzaamheid en leefbaarheid in het geding komen. Dat zei persoonlijk hoogleraar Risk management in food supply chains prof.dr....

FAO denkt dat mensen cactussen moeten eten en koeien ook

FAO denkt dat mensen cactussen moeten eten en koeien ook

Waar denk je aan bij woestijnplanten? Juist, cactussen. Met het oog op de verwoestijning en opwarming van de aarde zijn cactussen dan ook het voedsel van de toekomst, zegt de FAO. Door Cécile Janssen - Foodlog De wereldvoedselorganisatie FAO pleit voor de cactus, om precies te zijn voor de vijgcactus, de prikkelige bladcactus die onder meer op het wapen...