‘Kijk naar zee voor oplossing wereldvoedselprobleem’

Voor de oplossing van het wereldvoedselprobleem wordt te veel naar de aarde gekeken en te weinig naar de zee. Dat zei de Amerikaan Rob Trice van The Mixing Bowl tijdens het congres Silicon Valley meets Food Valley.

Volgens hem liggen juist in zee veel mogelijkheden om de noodzakelijke wereldvoedselproductie op te voeren. Dit vanwege de aanwezige ruimte maar ook vanwege de gezonde voedingsstoffen die vissen en schelpdieren als voedselbron bieden. Hij ziet dan ook kansen voor nieuwe technologische initiatieven die focussen op seafood.

Trice is oprichter van The Mixing Bowl Hub, een platform dat innovatieve ondernemers in food, landbouw en IT met elkaar verbindt om nieuwe hightech-oplossingen voor de agrofood te vinden.

Agro-food-IT

Tijdens het congres op Papendal, voorafgaand aan de Food Valley Expo, ontmoetten ’s werelds oudste (agro-food) en jongste (IT) sector elkaar om ervaringen uit te wisselen. Ondernemers uit Californië en Nederland konden hun initiatieven pitchen op het snijvlak van agro-food- en IT-innovaties.

Trice noemde de sterke focus op R&D bij de pitchers opvallend. Wel vond hij dat het ook belangrijk is de wensen van de afnemers/gebruikers te kennen. Ook vroeg hij zich af waar de echte ‘disruptors’ in Nederland zijn. “De ondernemers die verstoren en ontwrichten en zo regels veranderen. Silicon Valley omarmt juist diegenen die afwijken van de norm.”

Lees ook:

Voedingsapps: het dilemma van data (23 oktober 2014)

Fresco: ‘Samenwerking intensiveren en beter communiceren' (23 oktober 2014)

Vissen op exotische rivierkreeft: maak van een last een lust (26 maart 2014)

Fresco: ‘Redesign’ dierlijke productie nodig (20 maart 2013)

‘Wereldvoedselvoorziening blijft tegenstrijdig'(4 september 2012)

Lees ook
Eerste Europese Food&Agri startup competitie van start

Eerste Europese Food&Agri startup competitie van start

De eerste Europese Food&Agri startup challenge is op 17 mei gelanceerd. Deze competitie daagt startende Europese food en agri-bedrijven uit om met nieuwe oplossingen te komen op het gebied van voedselzekerheid, duurzaamheid, voedselkwaliteit, voedselveiligheid en gezond voedsel. Nederland neemt hiermee het initiatief om vanuit haar leidende rol...

Databank brengt cowpea genetisch in beeld

Databank brengt cowpea genetisch in beeld

Het Jaar van de Boon  is afgesloten met het nieuws dat de genetische databank van de cowpea af is, meldt Foodlog. Deze boon (zwartoogboon of black eyed pea)  is vooral in West-Afrika een belangrijk stapelvoedsel en een bron van eiwitten. In de databank zijn zo’n 6000 varianten opgenomen, waarbij per variant de unieke kwaliteiten zijn beschreven. Behalve...

Foodlab Brabant start voor duurzame ideeën

Studenten van HAS Hogeschool gaan de komende tien weken op zoek naar ideeën voor een duurzaam voedselsysteem voor de toekomst. In het provinciehuis wordt het Foodlab Brabant opgezet, waar ze dagelijks werken aan gezonde concepten die goed zijn voor mens, dier en milieu. De 65 studenten volgen het speciale onderwijsprogramma Voedseltransitie. Met deze Minor willen HAS Hogeschool en het Transitieteam Brabantse Agrofood met steun van de provincie Noord-Brabant de overgang naar een duurzame agrofoodketen (van grond tot mond) stimuleren. Dit gebeurt aan de hand van 12 opdrachten. Ook financieel onderbouwen...