Voor een kilo friet zijn bruto 2 kilo aardappelen nodig - waar blijft de rest dan?

aardappels

De Nederlandse fritesproducent Lamb Weston/Meijer (onder meer leverancier van McDonald’s) geeft uitgebreid antwoord op Duurzaam Bedrijfsleven. Het grootste deel van de massa die verloren gaat, is water (12 à 20%), dat verdampt tijdens vooral het voorbakken van de frites. ‘Tarragrond’ (14%) blijkt ook een belangrijke factor. Dat is gewicht dat helemaal niet van de aardappel komt, maar het gevolg is van de aarde en steentjes die met de aardappel mee de grond uitkomen. Zo'n 7% van het onbruikbare gewicht komt van de schillen; op wat uitzonderingen na, zijn de meeste frites nu eenmaal van geschilde aardappelen gemaakt.

Bijna honderd procent (99,7% om precies te zijn) van alle plantaardige resten krijgt een nuttige bestemming. De aardappelstoomschillen gaan als veevoer naar de varkens. Dat gebeurde altijd al. Lamb Weston/Meijer onderzoekt nu ook hoe het bedrijf suikers en eiwitten uit aardappelstoomschillen kan halen om die als ingrediënten voor humane voeding en andere, non-food producten te gebruiken. Wit aardappelzetmeel is vanwege de goede plak- en bindingseigenschappen heel geschikt als bestanddeel voor bioplastic, behanglijm en boorspoeling. Maar de voorkeur heeft die toepassing voor menselijke voeding. Food grade en circulaire economie zijn de woorden waar alles om draait, zegt Jolanda Soons van de fritesmaker.

Bron: Foodlog

Lees ook
Aviko verliest 70% omzet door coronamaatregelen

Aviko verliest 70% omzet door coronamaatregelen

De vraag naar frites en andere aardappelproducten kelderde de afgelopen tijd enorm. Het brengt aardappelproducent Aviko in een benarde positie, dat blijkt uit een interview van Boerenbusiness met topman Chris Deen.Het supermarktkanaal is slechts goed voor 15% van Aviko's afzet. De supermarktverkoop steeg weliswaar kortstondig door de hamsterwoede....

ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

Het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO gaat onderzoek doen naar microbiële eiwitten en de invloed van verwerkingstechnieken op die eiwitten. Het instituut doet dat in het kader van het Prometheus project, waarin verschillende Vlaamse instituten en bedrijven samenwerken om tot toepassing te komen van microbieel eiwit in diervoeder en levensmiddelen. Vee...

Geen verwarring meer over de houdbaarheid

Geen verwarring meer over de houdbaarheid

Nooit meer verwarring tussen ‘houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’ en daardoor de helft minder voedselverspilling. Dat is het doel van een nieuw anti-verspillingspact dat is ondertekend door meer dan 40 bedrijven in Frankrijk. Initiatiefnemer Too Good To Go wist onder meer grootmachten als Nestlé, Danone en Intermarché over de streep te trekken.