Voor een kilo friet zijn bruto 2 kilo aardappelen nodig - waar blijft de rest dan?

aardappels

De Nederlandse fritesproducent Lamb Weston/Meijer (onder meer leverancier van McDonald’s) geeft uitgebreid antwoord op Duurzaam Bedrijfsleven. Het grootste deel van de massa die verloren gaat, is water (12 à 20%), dat verdampt tijdens vooral het voorbakken van de frites. ‘Tarragrond’ (14%) blijkt ook een belangrijke factor. Dat is gewicht dat helemaal niet van de aardappel komt, maar het gevolg is van de aarde en steentjes die met de aardappel mee de grond uitkomen. Zo'n 7% van het onbruikbare gewicht komt van de schillen; op wat uitzonderingen na, zijn de meeste frites nu eenmaal van geschilde aardappelen gemaakt.

Bijna honderd procent (99,7% om precies te zijn) van alle plantaardige resten krijgt een nuttige bestemming. De aardappelstoomschillen gaan als veevoer naar de varkens. Dat gebeurde altijd al. Lamb Weston/Meijer onderzoekt nu ook hoe het bedrijf suikers en eiwitten uit aardappelstoomschillen kan halen om die als ingrediënten voor humane voeding en andere, non-food producten te gebruiken. Wit aardappelzetmeel is vanwege de goede plak- en bindingseigenschappen heel geschikt als bestanddeel voor bioplastic, behanglijm en boorspoeling. Maar de voorkeur heeft die toepassing voor menselijke voeding. Food grade en circulaire economie zijn de woorden waar alles om draait, zegt Jolanda Soons van de fritesmaker.

Bron: Foodlog

Lees ook
NIZO ontwikkelt extractiemethode voor rubisco-eiwit

NIZO ontwikkelt extractiemethode voor rubisco-eiwit

Experts van food research-bedrijf NIZO hebben een methode ontwikkeld om rubisco-eiwit uit planten te extraheren. Rubisco is het meest voorkomende eiwit ter wereld en is in elke groene plant aanwezig. Het eiwit kan gebruikt worden als ingrediënt voor de voedselmarkt.

WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

Kaas is lastig na te maken. Plantaardige alternatieven hebben meestal niet dezelfde smaak en structuur als kaas van koemelk. Daarom doet Etske Bijl, onderzoeker Food Quality and Design aan Wageningen University & Research. met haar team onderzoek naar de mogelijkheden om duurzame en voedzame kaas te maken met behulp van micro-organismen.

Nieuwe methode voor het extraheren van eiwitten uit plantaardige grondstoffen

Nieuwe methode voor het extraheren van eiwitten uit plantaardige grondstoffen

Het Israëlische bedrijf Gavan Technologies heeft een nieuwe methode ontwikkeld om eiwitten uit plantaardige grondstoffen te extraheren. De eiwitten behouden daarbij hun oorspronkelijke vorm en alle voedings- en functionele eigenschappen.