Voor een kilo friet zijn bruto 2 kilo aardappelen nodig - waar blijft de rest dan?

aardappels

De Nederlandse fritesproducent Lamb Weston/Meijer (onder meer leverancier van McDonald’s) geeft uitgebreid antwoord op Duurzaam Bedrijfsleven. Het grootste deel van de massa die verloren gaat, is water (12 à 20%), dat verdampt tijdens vooral het voorbakken van de frites. ‘Tarragrond’ (14%) blijkt ook een belangrijke factor. Dat is gewicht dat helemaal niet van de aardappel komt, maar het gevolg is van de aarde en steentjes die met de aardappel mee de grond uitkomen. Zo'n 7% van het onbruikbare gewicht komt van de schillen; op wat uitzonderingen na, zijn de meeste frites nu eenmaal van geschilde aardappelen gemaakt.

Bijna honderd procent (99,7% om precies te zijn) van alle plantaardige resten krijgt een nuttige bestemming. De aardappelstoomschillen gaan als veevoer naar de varkens. Dat gebeurde altijd al. Lamb Weston/Meijer onderzoekt nu ook hoe het bedrijf suikers en eiwitten uit aardappelstoomschillen kan halen om die als ingrediënten voor humane voeding en andere, non-food producten te gebruiken. Wit aardappelzetmeel is vanwege de goede plak- en bindingseigenschappen heel geschikt als bestanddeel voor bioplastic, behanglijm en boorspoeling. Maar de voorkeur heeft die toepassing voor menselijke voeding. Food grade en circulaire economie zijn de woorden waar alles om draait, zegt Jolanda Soons van de fritesmaker.

Bron: Foodlog

Lees ook
Avocado’s van supermarkt Picnic krijgen extra beschermlaagje voor langere houdbaarheid

Avocado’s van supermarkt Picnic krijgen extra beschermlaagje voor langere houdbaarheid

Online supermarkt Picnic voegt een dun beschermlaagje toe aan avocado’s om deze langer eetbaar te houden. De bescherming is een plantaardig product afkomstig uit de schillen, zaden en pulp van vruchten, dat wordt aangebracht door de Nederlandse leverancier. Klanten van Picnic kunnen de vruchten hierdoor langer gebruiken.

Consumenten kunnen geld besparen met minder voedselverspilling

Consumenten kunnen geld besparen met minder voedselverspilling

Door de inflatie stijgen de prijzen van voedsel. “Consumenten kunnen gemiddeld 120 euro besparen door minder voedsel weg te gooien”, aldus Cees Elemans, sector specialist Food bij ING Sector Banking.

Gelderland zet in op teelt van eiwitrijke gewassen

Gelderland zet in op teelt van eiwitrijke gewassen

De provincie Gelderland doet mee in de Green Deal Eiwitrijke Gewassen. In deze deal spreken het Rijk en ruim vijftig andere partijen met elkaar af de teelt, verwerking en consumptie van Nederlandse eiwitgewassen te bevorderen. De Green Deal komt voort uit de Nationale Eiwitstrategie. Die zet in op de teelt van eiwitrijke gewassen voor menselijke consumptie,...