Kilometers dode vissen door overstroming bij FrieslandCampina

13 juli 2021

Beeld: Boterdiep t.h.v. Onderdandam, door Hardscarf via Wikimedia

Door een ongeluk bij FrieslandCampina in Bedum (Groningen), waarbij 45.000 liter wei het kanaal Boterdiep instroomde, is massale vissterfte ontstaan.

Afgelopen woensdag (7 juli) stroomde door onbekende reden een tank van de Bedumse melkfabriek van FrieslandCampina over, waardoor er 45.000 liter wei in het Boterdiep terecht kwam. De wei heeft zich verspreid van Bedum tot in de stad Groningen.

Wei is een zurig restproduct van kaasbereiding. Door de overstroming daalde het zuurstofgehalte in een nabijgelegen waterdoorloop. Uit diezelfde doorloop haalt FrieslandCampina koelwater, die de fabriek na gebruik loost op het Boterdiep. Dit water heeft zich vermengd met de wei, waardoor ook het geloosde restwater een te lage zuurstofgraad had. Zowel in de waterdoorloop zelf, als in het Boterdiep tussen Onderdendam en Groningen, is daardoor massale vissterfte ontstaan.

Waterschap Noorderzijlvest is bezig de dode vissen uit het kanaalwater te halen. In Het Dagblad van het Noorden laat Géanne Kamer van het waterschap weten dat het vermoedelijk puur om wei ging en geen andere schadelijke stoffen. De 45 kubieke meter vloeistof is als een prop in het Boterdiep terechtgekomen en gaan drijven richting de stad Groningen, aldus Kamer.

Het waterschap is bezig het zuurstofgehalte te verbeteren, maar liet aan Oog Tv weten dat, door een stroomstoring afgelopen weekend (10-11 juli), het zuiveringsstation bij Wehe den Hoorn een tijdlang niet heeft gewerkt, waardoor ongezuiverd water in het oppervlaktewater terechtkwam. Inmiddels werkt de zuivering weer en vandaag (13 juli) moet de waterkwaliteit gaan verbeteren. Oog Tv schrijft dat het plan is om het verontreinigde water bij Wehe den Hoorn naar de Waddenzee af te voeren. Het zuurstofarme water in het Boterdiep wordt afgevoerd via het Reitdiep richting het Lauwersmeer.

Altijd op de hoogte blijven?