Foto: Kipster

Kipster heeft een plantaardig ei ontwikkeld, met de naam VEGGS. Het is een 'vloeibaar goedje' dat bestaat uit verschillende ingrediënten zoals gist en eiwit van soja. Het is volgens de makers geschikt om een roerei van te bakken.

Het duurde ruim twee jaar om het vegan ei te ontwikkelen. Het was lastig om "het ongeëvenaarde mondgevoel van een roerei met plantaardige ingrediënten na te bootsen." Voor de ontwikkeling werkte Kipster samen met de voedseltechnologen van TOP BV, studenten van Wageningen Universiteit, topkoks en tal van andere partijen, waaronder Flevo Campus. 

“In het laboratorium doen we hetzelfde als op onze boerderij", vertelt Ruud Zanders, de man achter Kipster.  "We hebben plantaardige grondstoffen en daar maken we een ei van. Op de boerderij stoppen we die grondstoffen in een kip. In de keuken van het het lab stoppen we het in een ketel. Voor VEGGS hoeft geen dier geëxploiteerd te worden en als het in de toekomst lukt om met veel minder dieren, tot misschien wel geen dieren, in ons voedsel te voorzien dan hebben we met VEGGS toch de mogelijkheid voor een heerlijk roereitje bij het ontbijt”

Het plantaardig ei ligt nu in het laboratorium. De volgende stappen zijn verfijnen, opschalen en het bouwen van een productiefaciliteit, de Vegan Farm. Kipster streeft ernaar dat VEGGS over een jaar in de schappen van de supermarkt ligt.

Altijd op de hoogte blijven?