Klimaatverandering beïnvloedt voedselveiligheid agf

4 maart 2015

Klimaatverandering heeft invloed op de voedselveiligheid van groente en fruit. Wel werkt het op veel verschillende manieren door.

Zo kan een temperatuurstijging zorgen voor meer schimmels die toxische stoffen produceren, terwijl elders juist minder schimmels ontstaan. Overstromingen zorgen mogelijk voor verhoogde concentraties schadelijke bacteriën, terwijl UV-licht deze concentraties juist weer snel kan doen afnemen.

Dat stellen onderzoekers van Wageningen University en de Universiteit Gent in een Europese studie. Zij hebben in het kader van het Veg-i-Trade project de nieuwste inzichten en wetenschappelijke bevindingen gebundeld rond de invloed van klimaatverandering op voedselveiligheid.

Uit veldstudies en statistische analyses blijkt dat er vaak een relatie is tussen besmetting van groente en fruit en klimaatvariabelen als temperatuur en neerslag.

Te warm voor schimmels

In Polen mag bijvoorbeeld aan het eind van de 21e eeuw een verhoogd risico op besmetting van tomaten met toxische stoffen uit schimmels verwacht worden, geeft een eerste studie aan. In Spanje wordt het dan juist te warm voor zulke schimmels, waardoor het risico op besmetting daar lager kan zijn.

Een andere studie laat zien dat in een veld met sla, verhoogde concentraties schadelijke bacteriën optreden bij overstromingen. Deze concentraties nemen overigens weer snel af door UV-licht.

Het gevaar schuilt bovendien in ander voedsel. Door klimaatverandering kunnen mensen ook via vis en schelpdieren in contact komen met ongewenste kiemen of toxines.

Uiteenlopende aanpakken

Om in te spelen op toekomstige klimaatveranderingen zijn dan ook uiteenlopende aanpakken nodig, die verschillen per land, sectoren en bedrijven. De nadruk moet liggen op het vergroten van de aanpassingscapaciteit, aldus dit onderzoek.

In het Veg-i-Trade project deden 22 partners (universiteiten, onderzoekscentra, het MKB en grote industriële bedrijven) uit 10 landen onderzoek tussen mei 2010 en april 2014. Zij onderzochten de aanwezigheid van virussen (zoals het norovirus), bacteriën (als Salmonella en E. coli), schimmeltoxines en residuen van bestrijdingsmiddelen op verse groenten en fruit.

Het onderzoek is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Food Research International.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?