Klokkenluider NVWA: ‘Mobiel slachthuis leidt tot onnodig lijden’

slachthuis_bron: Pixabay

De mobiele slachthuizen, die sinds dit jaar als proef worden ingezet om kreupele of gewonde koeien ‘thuis’ te slachten, zouden leiden tot onnodig dierenleed. Dat hebben kritische NVWA-medewerkers anoniem aan RTL Nieuws laten weten.

In de provincies Friesland, Groningen en Drenthe worden sinds januari 4 ‘Mobiele Dodingsunits’ ingezet om koeien te slachten die volgens de wet niet levend vervoerd mogen worden, maar nog wel geslacht mogen worden. Daar zitten nog wel enige voorwaarden aan, want dieren die daags voor de slacht behandeld zijn met medicijnen of pijnstillers mogen niet worden geslacht voor menselijke consumptie. Om deze reden blijken boeren hun zwakke dieren niet te behandelen.

'Het is ongekend dat dit gebeurt,' vertelt NVWA-arts anoniem tegen RTL Nieuws. 'De dieren kunnen soms niet eens meer staan. Door het mobiele slachthuis stimuleer je dat boeren hun vee niet behandelen, waardoor dieren onnodig lang lijden.'

Het is niet de eerste keer dat RTL Nieuws informatie ontvangt van klokkenluiders vanuit de NVWA. Eerder werd al kritiek geleverd op de afdeling keuren van de NVWA.

Bron: Foodlog, 25/09/2019

Lees ook
Minister van Ark licht kamer in over verontreinigd sesamzaad

Minister van Ark licht kamer in over verontreinigd sesamzaad

De import van sesamzaad, verontreinigd met ethyleenoxide, blijkt grootschaliger dan gedacht. Vijf Indiase leveranciers verkochten het sesamzaad op de Europese markt. Er zijn al honderden meldingen binnengekomen van besmette producten bij de NVWA. De minister van Medische Zorg en Sport lichtte de kamer in over de afhandeling van dit veiligheidsincident.

Geen veelomvattend verbeterplan, maar beheersbare stappen voor de NVWA

Geen veelomvattend verbeterplan, maar beheersbare stappen voor de NVWA

Minister Schouten bespreekt in een brief aan de Tweede Kamer de oplossing voor de “gelaagde, complexe en hardnekkige problematiek” binnen de NVWA. Er komt geen “groot, veelomvattend plan”, maar beheersbare stappen om de problemen op te lossen.

Wakker Dier dient klacht in bij Reclame Code Commissie om advertentie Nepluvi

Wakker Dier dient klacht in bij Reclame Code Commissie om advertentie Nepluvi

Wakker Dier dient een klacht in bij de Reclame Code Commissie om een advertentie van Nepluvi, de vereniging van Nederlandse pluimveebedrijven. Het gaat om een advertentie in weekblad Privé, deel van de ‘Kip in Nederland’ campagne. Nepluvi heeft nog geen reactie gegeven.