Klokkenluider NVWA: ‘Mobiel slachthuis leidt tot onnodig lijden’

slachthuis_bron: Pixabay

De mobiele slachthuizen, die sinds dit jaar als proef worden ingezet om kreupele of gewonde koeien ‘thuis’ te slachten, zouden leiden tot onnodig dierenleed. Dat hebben kritische NVWA-medewerkers anoniem aan RTL Nieuws laten weten.

In de provincies Friesland, Groningen en Drenthe worden sinds januari 4 ‘Mobiele Dodingsunits’ ingezet om koeien te slachten die volgens de wet niet levend vervoerd mogen worden, maar nog wel geslacht mogen worden. Daar zitten nog wel enige voorwaarden aan, want dieren die daags voor de slacht behandeld zijn met medicijnen of pijnstillers mogen niet worden geslacht voor menselijke consumptie. Om deze reden blijken boeren hun zwakke dieren niet te behandelen.

'Het is ongekend dat dit gebeurt,' vertelt NVWA-arts anoniem tegen RTL Nieuws. 'De dieren kunnen soms niet eens meer staan. Door het mobiele slachthuis stimuleer je dat boeren hun vee niet behandelen, waardoor dieren onnodig lang lijden.'

Het is niet de eerste keer dat RTL Nieuws informatie ontvangt van klokkenluiders vanuit de NVWA. Eerder werd al kritiek geleverd op de afdeling keuren van de NVWA.

Bron: Foodlog, 25/09/2019

Lees ook
NVWA waarschuwt: gebruik geen melamine-bamboe servies

NVWA waarschuwt: gebruik geen melamine-bamboe servies

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor serviesgoed van melamine kunststof waar bamboe en/of maïsvezels in zijn verwerkt. Niet meer gebruiken, luidt het advies.

WUR coördineert Europees onderzoek naar dierenwelzijn

WUR coördineert Europees onderzoek naar dierenwelzijn

Onderzoekers van Wageningen University & Research gaan het Europese onderzoeksproject mEATquality coördineren. Het project onderzoekt het verband tussen dierenwelzijn en vleeskwaliteit.

Uitwerpselen en ongedierte bij tientallen bakkers, slagers en vishandels

Uitwerpselen en ongedierte bij tientallen bakkers, slagers en vishandels

De Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op verzoek van RTL Nieuws inspectierapporten openbaar gemaakt van een kleine 100 voedingswinkels die onder toezicht stonden vanwege slechte hygiëne. Soms duurde het maanden voordat een vieze winkel gesloten werd.