Koelverpakking, babyvoeding en onttrosser druiven genomineerd voor Food Valley Award

WAGENINGEN - De draagbare, koelverpakking voor champagneflessen van PaperFoam en Veuve Clicquot, de verse babyvoeding van Pit-Foodconcepts en de automatische druivenonttrosser van JFPT/ foodlife zijn genomineerd voor de Food Valley Award 2014.

Dat heeft de onafhankelijke vakjury van de Food Valley Award onder leiding van Jan Maat, algemeen directeur TI Food and Nutrition, bekend gemaakt.

Van alle aanmeldingen scoorden de drie genomineerden het hoogst op innovativiteit en economische haalbaarheid. Tijdens de Food Valley Expo op donderdag 23 oktober 2014 in Congrescentrum Papendal in Arnhem wordt de winnaar bekend gemaakt.

Cadeauverpakking

PaperFoam uit Barneveld ontwikkelde een milieuvriendelijke verpakking op basis van geschuimd zetmeel. De verpakking, die in opdracht en samen met de Franse champagnefabrikant Veuve Clicquot is ontwikkeld, combineert een koelende functie met een aantrekkelijk design. Dankzij het geschuimde karakter houdt de verpakking de inhoud van de fles, in dit geval champagne, ongeveer twee uur koel. Het ontwerp is eenvoudig en bestaat uit twee delen met een papierwikkel.

Voor de ontwikkeling van de innovatie heeft een aantal partijen nauw met elkaar samengewerkt. Er moest met name een oplossing worden gevonden voor het voorkomen van het plakken van de zetmeelverpakking aan een koude fles, die vochtig wordt door condensatie.

Verse babyvoeding

Het concept voor verse, gepascaliseerde babyvoeding van Pit-Foodconcepts uit Sint Oedenrode speelt in op een aantal belangrijke trends zoals aandacht voor vers, gemak en gezondheid. De nieuwe babyvoeding Pienter maakt het mogelijk om kinderen vanaf heel jonge leeftijd een gezonde maaltijd aan te bieden en om hen te leren wennen aan pure en natuurlijke geuren, smaken, kleuren en structuren.

De ingrediënten worden afzonderlijk van elkaar gepresenteerd. Deze babyvoeding is makkelijk in gebruik en biedt drukbezette ouders een koelvers kant-en-klaar alternatief. Pienter is bestemd voor kinderen binnen de leeftijdscategorieën zes, acht, tien en twaalf maanden.

Pienter wordt bereid met behulp van pascalisatie. Hierbij worden de voedingsmiddelen onder zeer hoge druk bereid waardoor bacteriën en schimmels geen kans krijgen. De geur, smaak, kleur en structuur blijven zo optimaal behouden en de vitamines en mineralen blijven intact.

Onttrossen druiven

De Pluckr is een machine die in staat is om volledig geautomatiseerd druiven te onttrossen. De machine is ontwikkeld door JFPT/foodlife uit Zwolle en TOP uit Wageningen. Verschillende technologieën zijn in de machine gecombineerd. De Pluckr haalt door ultrasone trillingen druiven onbeschadigd los van hun tros waarna de vruchten vanaf minimale hoogte op een lopende band belanden. De druiven kunnen hierna met behulp van een nieuwe technologie worden verpakt. De nieuwe werkwijze verlengt de houdbaarheid van de druiven tot vier weken.

Lees ook:

Slimme sensortag wint Food Valley Award (24 oktober 2013)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook

Inschrijving Food Valley Award 2016 geopend

De inschrijving voor de twaalfde editie van de Food Valley Award is geopend. Inzenden kan tot en met 15 mei 2016. Voor de Food Valley Award van Food Valley NL komen innovaties in de Nederlandse agrifood, feed en hortisector in aanmerking. De genomineerden en de uiteindelijke winnaar worden bepaald door een onafhankelijke vakjury. De jury beoordeelt de inzendingen op het innovatieve karakter en de economische haalbaarheid. Daarnaast kan ook de originaliteit en mate van samenwerking binnen het project of initiatief door de jury beloond worden. Aanmelden of voordragen Direct aanmelden of een innovatie...

Nominatie Food Valley Award voor biobased koffiecapsules Peeze

De biobased koffiecapsules van Koffiebranderij Peeze zijn genomineerd voor de Food Valley Award 2015. De andere genomineerden zijn het schone broeiproces van Marel Stork Poultry Processing om pluimvee te ontdoen van veren en de extractietechnologie Pectcof om pectine te winnen uit de pulp van koffiebessen. Dat heeft de onafhankelijke vakjury van de Food Valley Award bekend gemaakt. Hoog niveau Leo den Hartog, juryvoorzitter en directeur R&D bij Nutreco en buitengewoon hoogleraar aan de Wageningen UR vertelt dat het aantal inzendingen voor de Food Valley Award 2015 groot was. "De jury was aangenaam...