Koffie leidt niet tot uitdroging

RIJSWIJK - Gematigde consumptie van koffie leidt niet tot uitdroging, maar draagt, net als water, bij aan de vochtbalans. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Birmingham.

De resultaten zijn gepubliceerd in PLOS ONE.

De algemene veronderstelling dat cafeïnehoudende dranken, zoals ook koffie, kunnen leiden tot uitdroging vindt zijn oorsprong in een studie uit 1928, waarin acute effecten van cafeïne als vochtafdrijvend middel onderzocht zijn. Het effect van de consumptie van koffie op de vochtbalans is echter niet te vergelijken met die van cafeïne in tabletvorm.

In een steekproef onder mensen die regelmatig koffie drinken, hebben Sophie Killer en haar collega’s de effecten van consumptie van zwarte koffie in vergelijking met de consumptie van gelijke hoeveelheden water op de vochtbalans en vochthuishouding gemeten.

Vijftig mannelijke deelnemers werden getest in 2 fases, waarin zij gedurende 3 dagen 4 bekers (á 200 ml) van zwarte koffie óf van water, per dag dronken. In de tweede fase schakelden de deelnemers, die in de eerste fase koffie dronken, over naar water en vice versa. De twee fases werden gescheiden door een tiendaagse 'wash-out' periode. Vrouwen werden uitgesloten van deelname vanwege mogelijke schommelingen in de vochtbalans als gevolg van menstruele cycli.

24-uurs urine

Om de effecten van koffie in vergelijking met water te kunnen beoordelen, werd een grote verscheidenheid aan indicatoren van de vochtbalans en de hydratatiestatus gemeten, waaronder lichaamsgewicht en de totale hoeveelheid lichaamsvocht, alsmede bloed- en urine-analyses. De onderzoekers vonden geen significante verschillen in de totale hoeveelheid lichaamsvocht of een van de bloedparameters van de hydratatiestatus tussen koffieconsumptie en waterconsumptie. Bovendien werden geen verschillen in 24-uurs urinevolume of urineconcentratie waargenomen tussen de twee verschillende fases.

Het Kenniscentrum Koffie en Gezondheid stelt dat met het onderzoek 'de grootste mythe over koffieconsumptie' ontkracht is.

Lees ook:

Campagne over koffie en bewegen (21 juni 2012)