Koffiefusie DE-Mondelez: Carte Noir moet in verkoop

DE-315

Douwe Egberts mag van de Europese Commissie de koffieactiviteiten samenvoegen met die van Mondelez. De toestemming volgt op de bereidheid van fusiebedrijf Jacobs Douwe Egberts (JDE) om het merk Carte Noir in Europa van de hand te doen.

Daarnaast zal JDE ook merk Merrild in Denemarken en de Baltische Staten verkopen en het Senseo-merk in Oostenrijk in licentie aan een ander bedrijf overdragen. Dat meldt het bedrijf.

De Europese Commissie was aanvankelijk ook bang voor een te grote machtspositie in koffiezetsystemen van het fusiebedrijf. Het bedrijf heeft immers zowel Senseo als Tassimo. Na onderzoek verwacht de EC dat Nestlé met Nespresso en Dolce Gusto zorgt voor voldoende concurrentie.

Thuisbasis Nederland

Jacobs Douwe Egberts (JDE) heeft als thuisbasis Nederland. Het fusiebedrijf voert wereldwijde merken als Jacobs, Tassimo, Moccona, Senseo en L’Or en nationaal bekende merken als Douwe Egberts, Kenco, Pilao en Gevalia.

Met de fusie ontstaat volgens het bedrijf het grootste ‘pure-play’ koffiebedrijf (focus op één activiteit) ter wereld. Het concern heeft een jaarlijkse omzet van 5 miljard euro, 12.000 medewerkers en een nummer 1 of 2 positie in 18 landen in Europa, Latijns/Amerika en Australië.

Mix van topmensen

Het management team bestaat uit een mix van topmensen van Douwe Egberts en de koffietak van Mondelez, waaronder de Nederlanders Roland Weening en Jan van Bon. CEO is de Belg Pierre Laubies (van DE Master Blenders).

‘Wij zijn blij dat de Europese Commissie voorlopige toestemming heeft gegeven voor de creatie van Jacobs Douwe Egberts”, reageert Laubies. Met de fusie wil het nieuwe concern meer keuze en toegang geven tot ‘sommige van de beste koffiemerken ter wereld’.

Lees ook:

EVMI achtergrond & analyse – Havveps

(premium)

 
Meer over
Lees ook
Zwanenberg en Struik gaan fuseren

Zwanenberg en Struik gaan fuseren

Zwanenberg Food Group (ZFG) en Struik Foods Europe gaan fuseren en vormen één breed voedingsmiddelenconcern. Dat besloten de aandeelhouders van beide organisaties op 16 maart. De vakbonden zijn geïnformeerd en beide Ondernemingsraden hebben positief geadviseerd. Ook heeft de Autoriteit Consument en Markt ingestemd met de voorgenomen transactie.

Zwanenberg en Struik in gesprek over fusie

Zwanenberg en Struik in gesprek over fusie

Vleesproducent Zwanenberg Food Group en soepen- en sauzenproducent Struik Foods voeren fusiegesprekken. Dat meldt de Telegraaf. Zwanenberg heeft via hun pr-bureau bevestigd dat er aftastende gesprekken hebben plaatsgevonden. De familie Van der Laan, eigenaar van Zwanenberg, zou de gesprekken hebben gevoerd met de familie Van Drie. Zwanenberg is de...

RIKILT in Wageningen fuseert met NVWA-lab

RIKILT in Wageningen fuseert met NVWA-lab

Vanaf 1 juni 2019 vormen RIKILT Wageningen University & Research en het Laboratorium voor Voeder- Voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een nieuw instituut. De nieuwe organisatie draagt de naam Wageningen Food Safety Research (WFSR) en maakt onderdeel uit van Wageningen University & Research. Het lab van de...