Komijn 'aangelengd' met pinda en amandel

In de Verenigde Staten en Canada zijn producten aangetroffen waarbij de specerij komijn gedeeltelijk is vervangen door pinda of amandel, terwijl dat niet op het etiket staat. Voor mensen met een pinda- of notenallergie is dat gevaarlijk.

In de VS zijn er diverse recalls geweest van komijn en producten met komijn. Om die reden neemt de Britse Food Standards Agency steekproeven. Daarbij is eind januari in een product amandel-eiwit aangetroffen, wat heeft geleid tot een recall van het bewuste product, Bart Ground Cumin.

Uit de melding in het Europese waarschuwingssysteem RASFF valt op te maken dat de gemalen komijn ook naar Canada en Spanje is gegaan. De komijn is afkomstig uit Turkije.

In februari hebben zowel Aldi, als Morrissons in Groot-Brittannië fajita-maaltijden teruggeroepen vanwege niet gedeclareerde amandelen in de specerijenmix. In het RASFF-systeem wordt gewaarschuwd voor een 'fajita dinner kit', afkomstig uit Zweden en gedistribueerd in Groot-Brittannië en Ierland, en ook voor een specerijenmix, eveneens uit Zweden, en naast Groot-Brittannië en Ierland gedistribueerd naar Malta.

Slechte oogst

De Britse hoogleraar Professor Chris Elliott - die in Groot-Brittannië het onderzoek naar het paardenvleesschandaal leidde - zegt in de krant The Independent dat hij vreest dat goedkope pinda's en amandelen heimelijk worden gebruikt ter vervanging van de duurdere komijn. Dat zou samenhangen met de slechte oogst in het voornaamste teeltgebied, de regio Gujarat in India en de daarmee samenhangende hoge prijzen.

Bekijk EVMI achtergrond & analyse – Allergenen

(Premium)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Helft ambachtelijke bedrijven informeert klant onvoldoende over allergenen

Helft ambachtelijke bedrijven informeert klant onvoldoende over allergenen

Veel retail, ambachtelijke en horecabedrijven informeren klanten niet goed over de allergenen in voedsel. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op basis van de inspecties van ruim 5.000 bedrijven in 2021.

Zelftest voor allergenen in etenswaren

Zelftest voor allergenen in etenswaren

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben een zelftest ontwikkeld waarmee consumenten in de toekomst thuis voedingsproducten kunnen testen op allergenen.

Recalls in AGF voorkomen

Recalls in AGF voorkomen

In de groenten- en fruitsector heeft men al jaren te maken met recalls. Deze hangen onder meer samen met overschrijdingen van de maximum residu limieten (MRL’s) van beschermingsmiddelen op groenten en fruit. Een recall is een kostbare aangelegenheid, die men te allen tijde wil voorkomen. Het uitvoeren van analyses kost echter tijd; tijd die extra kostbaar...