Koning in gesprek met NVWA en COV over dierenwelzijn in slachterijen
Tijdens een werkbezoek van Koning Willem Alexander aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) sprak hij met NVWA en COV over dierenwelzijn in slachterijen. “Heel goed dat Koning Willem Alexander zich uit de eerste hand laat informeren over de manier waarop overheid en bedrijfsleven het dierenwelzijn in Nederlandse slachterijen borgen”, vindt voorzitter Laurens Hoedemaker van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV).
Tijdens het werkbezoek kreeg de Koning onder meer een virtuele rondleiding in een Nederlandse slachterij. Ook ging hij in gesprek met vertegenwoordigers van de NVWA en van het bedrijfsleven, zodat hij een goed beeld kreeg hoe het permanente toezicht door de NVWA is ingericht en wat de bedrijven aan extra, bovenwettelijke inspanningen verrichten. De NWVA en de bedrijven werken, elk vanuit hun eigen rol en verantwoordelijkheid, samen om het hoge niveau van dierenwelzijn, voedselveiligheid en voedselkwaliteit in de Nederlandse vleessector te borgen en verder te verbeteren.
Hoedemaker was als vertegenwoordiger van het bedrijfsleven aanwezig en was onder de indruk van de kennis en betrokkenheid van de Koning. “We hebben gesproken over de eigen verantwoordelijkheid van de bedrijven voor het borgen van dierenwelzijn en voedselveiligheid. En we hebben gesproken over de rol van de NVWA als toezichthouder op die borging”, vertelt Hoedemaker. “De garanties die dat oplevert zijn voor onze afnemers in Nederland en daarbuiten een onderscheidende kwaliteit van vlees uit Nederland.”
Ook spraken ze over de politieke en maatschappelijke druk die soms op de NVWA en de vleessector staat. “De Nederlandse vleessector presteert uitstekend, ook op het gebied van dierenwelzijn. Toch komen af en toe incidenten voor, het blijft mensenwerk. Dat daar dan in de politiek buitengewoon veel aandacht voor is, doet geen recht aan de inspanningen van de NVWA en van het bedrijfsleven”, besluit Hoedemaker.
Thema's
Meer over
Lees ook
Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie
Vanwege de hoge PFAS-gehaltes in de Westerschelde besloot de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ook metingen uit te voeren in de Oosterschelde. Hieruit blijkt dat consumenten mosselen en oesters uit de Oosterschelde veilig kunnen eten.
Meatable presenteert worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees
Meatable produceert varkens- en rundvlees op basis van één dierlijke cel. 20 juli presenteerde de kweekvleesproducent de eerste beelden van een worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees. Meatable verwacht dit product in 2025 op de markt te kunnen brengen.
NVWA: Geen ernstige overtredingen tijdens offerfeest
Tijdens het Offerfeest constateerden de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie geen illegale slachterijen of ernstige overtredingen op het gebied van dierenwelzijn en voedselveiligheid. Het bleef bij paar geringe overtredingen zoals ontbrekende I&R registraties.