Kort geding: NVWA mag doorgaan met recall

recalls315

DEN HAAG - De NVWA hoeft niet te stoppen met het terughalen van 50.000 ton mogelijk met paardenvlees verontreinigd rundvlees. Dat heeft de voorzieningenrechter donderdag bepaald in een kort geding aangespannen door Willy Selten B.V. en Wiljo B.V.

De vleesbedrijven moesten er van de NVWA voor zorgen dat vóór 10 april 8.00 uur 's ochtends de procedures waren gestart om alle partijen van begin 2011 tot en met 15 februari 2013 terug te halen, anders zou de NVWA de regie daarvan overnemen. Dat is ook gebeurd en omdat niet zeker was dat alle afnemers konden worden getraceerd en aangeschreven konden worden, gaf de NVWA ook een persbericht uit. Volgens de vleesbedrijven leidt die grootscheepse terughaalactie leiden tot grote administratieve procedures bij de afnemers. De rechter oordeelde echter dat dat geen belang was van de eisers.

Ook het verminderen van de maatschappelijke onrust was volgens de rechter geen spoedeisend belang van Willy Selten B.V. en Wiljo B.V. Een derde eis betrof de verkoop van partijen vlees die beide vleesbedrijven nog in hun bezit hebben. Die partijen kunnen volgens de rechter gewoon worden verkocht, omdat de recall betrekking heeft op vlees geproduceerd tot 15 februari.

Volgens de vleesbedrijven is de terughaalactie buitenproportioneel. De rechter deed in het kort geding géén uitspraak over de inhoudelijke kant van de recall omdat het spoedeisend belang daarvoor ontbreekt.

Lees ook: