Koud plasma voor sterilisatie 'economisch haalbaar'

Het gebruik van koud plasma om chemisch- en thermisch-resistente sporen op levensmiddelen en verpakkingen af te doden, wordt in de toekomst economisch haalbaar. Dit geldt op bulkschaal voor plasma’s op basis van lucht en stikstof.

Maar voordat sterilisatie met koud plasma uiteindelijk breed toepasbaar kan worden op levensmiddelen en verpakkingen, moet eerst goed uitgezocht worden welke sporen gevoelig zijn en wat de achilleshiel van de spore is. Dat stellen onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research.

Normaal gesproken worden voor de inactivatie van microbiële sporen op ingrediënten voor levensmiddelen en verpakkingsmaterialen drastische methoden gebruikt, zoals intensief verhitten, straling of het gebruik van chemische decontaminatiemiddelen. Nadeel daarvan is dat het niet geschikt is voor alle producten en oppervlakken.

Milde methode

Koud plasma biedt mogelijkheden om op een relatief milde en residuvrije wijze, oppervlakken van levensmiddelen en verpakkingsmaterialen te steriliseren, zonder daarvoor water te hoeven gebruiken.

Koud plasma ontstaat wanneer een neutraal gas (bijvoorbeeld lucht, stikstof, helium, argon) geïoniseerd wordt in een elektrisch veld. De hoog-reactieve deeltjes kunnen vervolgens micro-organismen en sporen afdoden.

Test sporenvormers

In het onderzoek zijn 3 verschillende sporenvormers getest. Het gaat om Bacillus cereus (veroorzaker van bederf en ziekte), Geobacillus stearothermophilus (thermisch resistente sporen) en Bacillus atrophaeus (chemisch resistente sporen).

“De chemisch- en hitte-resistente sporen kunnen met koud stikstof plasma met tenminste 4 log eenheden (99,99 procent) geïnactiveerd worden”, zegt Masja Nierop Groot, senior onderzoeker Milde Conservering bij Food & Biobased Research. “Dit geeft aan dat koud plasma op een andere manier aangrijpt op sporen dan hitte of chemische componenten.”

Vervolgonderzoek van Food & Biobased Research richt zich op het verder ophelderen van het werkingsmechanisme en de opschaling van de technologie zodat het voor grootschaliger industriële toepassingen interessant wordt.

Het onderzoek staat in Food Microbiology.

Lees ook:

Lees ook
Schone bakkerij vereist maatwerk

Schone bakkerij vereist maatwerk

Wageningen Food & Biobased Research (WFBR), onderdeel van Wageningen University en Research evalueerde de hygiënesituatie in een industriële bakkerij. Onderzoeker Hermien van Bokhorst-van de Veen vond enkele verbeterpunten. Betere samenwerking tussen producent, machinebouwer en schoonmaakbedrijf kan volgens haar de productverspilling als...

Kwaliteit en voedselveiligheid voorop

Kwaliteit en voedselveiligheid voorop

In de voedingsmiddelenindustrie ligt contaminatie altijd op de loer. Om de voedselveiligheid te waarborgen zijn goede voorzorgsmaatregelen, hygiëne en controle nodig.

‘Mobiele moderne kippenstallen brengen ouderwetse risico’s terug’

‘Mobiele moderne kippenstallen brengen ouderwetse risico’s terug’

Consumenten worden er blij van: de kippen die in de wei scharrelen rond mobiele kippenstallen en de biologische scharreleieren die langs de weg te koop zijn. Dat past bij het beeld dat de gemiddelde burger heeft van "ambachtelijk, eerlijk, veilig en fair trade voedsel (omdat geld niet in de zakken van de grootgrutter verdwijnt).