Koud plasma voor sterilisatie 'economisch haalbaar'

Het gebruik van koud plasma om chemisch- en thermisch-resistente sporen op levensmiddelen en verpakkingen af te doden, wordt in de toekomst economisch haalbaar. Dit geldt op bulkschaal voor plasma’s op basis van lucht en stikstof.

Maar voordat sterilisatie met koud plasma uiteindelijk breed toepasbaar kan worden op levensmiddelen en verpakkingen, moet eerst goed uitgezocht worden welke sporen gevoelig zijn en wat de achilleshiel van de spore is. Dat stellen onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research.

Normaal gesproken worden voor de inactivatie van microbiële sporen op ingrediënten voor levensmiddelen en verpakkingsmaterialen drastische methoden gebruikt, zoals intensief verhitten, straling of het gebruik van chemische decontaminatiemiddelen. Nadeel daarvan is dat het niet geschikt is voor alle producten en oppervlakken.

Milde methode

Koud plasma biedt mogelijkheden om op een relatief milde en residuvrije wijze, oppervlakken van levensmiddelen en verpakkingsmaterialen te steriliseren, zonder daarvoor water te hoeven gebruiken.

Koud plasma ontstaat wanneer een neutraal gas (bijvoorbeeld lucht, stikstof, helium, argon) geïoniseerd wordt in een elektrisch veld. De hoog-reactieve deeltjes kunnen vervolgens micro-organismen en sporen afdoden.

Test sporenvormers

In het onderzoek zijn 3 verschillende sporenvormers getest. Het gaat om Bacillus cereus (veroorzaker van bederf en ziekte), Geobacillus stearothermophilus (thermisch resistente sporen) en Bacillus atrophaeus (chemisch resistente sporen).

“De chemisch- en hitte-resistente sporen kunnen met koud stikstof plasma met tenminste 4 log eenheden (99,99 procent) geïnactiveerd worden”, zegt Masja Nierop Groot, senior onderzoeker Milde Conservering bij Food & Biobased Research. “Dit geeft aan dat koud plasma op een andere manier aangrijpt op sporen dan hitte of chemische componenten.”

Vervolgonderzoek van Food & Biobased Research richt zich op het verder ophelderen van het werkingsmechanisme en de opschaling van de technologie zodat het voor grootschaliger industriële toepassingen interessant wordt.

Het onderzoek staat in Food Microbiology.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Voedselveiligheid

Voedselveiligheid

Het lijkt een open deur, maar het belangrijkste bij de productie van voedsel is voedselveiligheid. En dat kan met een enorme reeks aan factoren samenhangen. Dus net zo divers zijn de onderwerpen die we je hieronder noemen. En dit zijn er nog maar een paar. TFT Glas in je voedsel, dat is dus niet veilig. Glasscherven zijn een grote vrees in iedere...

Food Technology: Het belang van hygiënisch ontwerp

Food Technology: Het belang van hygiënisch ontwerp

De aandacht voor voedselveiligheid neemt elk jaar toe. Toch lezen we in de media nog steeds over terugroepacties van fabrikanten vanwege een listeria- of salmonellabacterie in voedsel. Hoe kun je als voedselverwerkend bedrijf bacterievorming en besmetting voorkomen? En hoe kun je als engineer bijdragen aan de ontwikkeling van een machine voor de voedingsmiddelenindustrie?

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten vormen een belangrijke bedreiging voor de voedselveiligheid in de visketen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na een integrale keten- en risicoanalyse. In een brief stelt minister Piet Adema van LNV de Tweede Kamer op de hoogte.