Koud plasma voor sterilisatie 'economisch haalbaar'

Het gebruik van koud plasma om chemisch- en thermisch-resistente sporen op levensmiddelen en verpakkingen af te doden, wordt in de toekomst economisch haalbaar. Dit geldt op bulkschaal voor plasma’s op basis van lucht en stikstof.

Maar voordat sterilisatie met koud plasma uiteindelijk breed toepasbaar kan worden op levensmiddelen en verpakkingen, moet eerst goed uitgezocht worden welke sporen gevoelig zijn en wat de achilleshiel van de spore is. Dat stellen onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research.

Normaal gesproken worden voor de inactivatie van microbiële sporen op ingrediënten voor levensmiddelen en verpakkingsmaterialen drastische methoden gebruikt, zoals intensief verhitten, straling of het gebruik van chemische decontaminatiemiddelen. Nadeel daarvan is dat het niet geschikt is voor alle producten en oppervlakken.

Milde methode

Koud plasma biedt mogelijkheden om op een relatief milde en residuvrije wijze, oppervlakken van levensmiddelen en verpakkingsmaterialen te steriliseren, zonder daarvoor water te hoeven gebruiken.

Koud plasma ontstaat wanneer een neutraal gas (bijvoorbeeld lucht, stikstof, helium, argon) geïoniseerd wordt in een elektrisch veld. De hoog-reactieve deeltjes kunnen vervolgens micro-organismen en sporen afdoden.

Test sporenvormers

In het onderzoek zijn 3 verschillende sporenvormers getest. Het gaat om Bacillus cereus (veroorzaker van bederf en ziekte), Geobacillus stearothermophilus (thermisch resistente sporen) en Bacillus atrophaeus (chemisch resistente sporen).

“De chemisch- en hitte-resistente sporen kunnen met koud stikstof plasma met tenminste 4 log eenheden (99,99 procent) geïnactiveerd worden”, zegt Masja Nierop Groot, senior onderzoeker Milde Conservering bij Food & Biobased Research. “Dit geeft aan dat koud plasma op een andere manier aangrijpt op sporen dan hitte of chemische componenten.”

Vervolgonderzoek van Food & Biobased Research richt zich op het verder ophelderen van het werkingsmechanisme en de opschaling van de technologie zodat het voor grootschaliger industriële toepassingen interessant wordt.

Het onderzoek staat in Food Microbiology.

Lees ook:

Lees ook
Wat kan de voedingsindustrie leren van de coronacrisis?

Wat kan de voedingsindustrie leren van de coronacrisis?

De Technische Unie verzorgde begin september een webinar over de lessen die de voedselindustrie kan leren van COVID-19. De Technische Unie is de grootste Nederlandse groothandel voor de industrie op het gebied van Maintenance, Repair en Overhaul (MRO) en Original Equipment Manufacturing (OER). Wouter Burggraaf, de eigenaar van adviesbureau Burggraaf...

‘Een audit is geen straf’

‘Een audit is geen straf’

De effectiviteit van het kwaliteitssysteem van je bedrijf bepalen, en kijken in hoeverre wordt voldaan aan eisen van klanten en wet- en regelgeving. Dat kan door middel van een audit: een systematisch en onafhankelijk onderzoek. “Een audit is geen straf, maar een manier om te kijken welke verbeterpunten er mogelijk zijn”, aldus Jeroen Hendrickx...

Hoe kunnen sensoren worden geïntegreerd in hygiënische processen?

Hoe kunnen sensoren worden geïntegreerd in hygiënische processen?

Voor niveau- en drukmeetsensoren en niveauschakelaars biedt VEGA een gestandaardiseerd hygiënisch adapterconcept dat voldoet aan EG 1935/2004, FDA, EHEDG en 3-A. Of het nu gaat om een metallische afdichting of om een O-ringafdichting: De sensoren passen op alle standaard hygiënische armaturen en zijn daarmee uitstekend geschikt voor gebruik in de...