Koud plasma voor sterilisatie 'economisch haalbaar'

17 december 2014

Het gebruik van koud plasma om chemisch- en thermisch-resistente sporen op levensmiddelen en verpakkingen af te doden, wordt in de toekomst economisch haalbaar. Dit geldt op bulkschaal voor plasma’s op basis van lucht en stikstof.

Maar voordat sterilisatie met koud plasma uiteindelijk breed toepasbaar kan worden op levensmiddelen en verpakkingen, moet eerst goed uitgezocht worden welke sporen gevoelig zijn en wat de achilleshiel van de spore is. Dat stellen onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research.

Normaal gesproken worden voor de inactivatie van microbiële sporen op ingrediënten voor levensmiddelen en verpakkingsmaterialen drastische methoden gebruikt, zoals intensief verhitten, straling of het gebruik van chemische decontaminatiemiddelen. Nadeel daarvan is dat het niet geschikt is voor alle producten en oppervlakken.

Milde methode

Koud plasma biedt mogelijkheden om op een relatief milde en residuvrije wijze, oppervlakken van levensmiddelen en verpakkingsmaterialen te steriliseren, zonder daarvoor water te hoeven gebruiken.

Koud plasma ontstaat wanneer een neutraal gas (bijvoorbeeld lucht, stikstof, helium, argon) geïoniseerd wordt in een elektrisch veld. De hoog-reactieve deeltjes kunnen vervolgens micro-organismen en sporen afdoden.

Test sporenvormers

In het onderzoek zijn 3 verschillende sporenvormers getest. Het gaat om Bacillus cereus (veroorzaker van bederf en ziekte), Geobacillus stearothermophilus (thermisch resistente sporen) en Bacillus atrophaeus (chemisch resistente sporen).

“De chemisch- en hitte-resistente sporen kunnen met koud stikstof plasma met tenminste 4 log eenheden (99,99 procent) geïnactiveerd worden”, zegt Masja Nierop Groot, senior onderzoeker Milde Conservering bij Food & Biobased Research. “Dit geeft aan dat koud plasma op een andere manier aangrijpt op sporen dan hitte of chemische componenten.”

Vervolgonderzoek van Food & Biobased Research richt zich op het verder ophelderen van het werkingsmechanisme en de opschaling van de technologie zodat het voor grootschaliger industriële toepassingen interessant wordt.

Het onderzoek staat in Food Microbiology.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?