Kraft Heinz trekt bod op Unilever in

kraftheinz-unilever

Het Amerikaanse Kraft Heinz heeft zijn voorstel voor een fusie met Unilever ingetrokken. De twee bedrijven meldden op 19 februari in een gezamenlijke, korte verklaring dat Kraft Heinz ‘vriendschappelijk heeft ingestemd’ met het intrekken van het plan. Hiermee lijkt een fusie/overname op korte termijn van de baan.

Kraft Heinz kwam op 17 februari  als donderslag bij heldere hemel met een bod op Unilever. De directie van het Nederlands-Britse concern wees dat bod direct en resoluut van de hand.

Unilever zag onvoldoende financiële noch strategische voordelen van een fusie. Ook werd  het bod van 46,94 euro per aandeel Unilever als veel te laag gezien. In totaal zou het gaan om een overnamebod van 134 miljard euro.

De befaamde miljardair/belegger Warren Buffett (met Bershire Hathaway) en investeringsmaatschappij 3G waren betrokken bij de plannen. Zij zitten ook in Kraft Heinz.

Plannen uitgelekt

Het lijkt erop de interesse van Kraft Heinz in Unilever in een te vroeg stadium is uitgelekt. De intentie van Kraft Heinz was, volgens een woordvoerder, om de overname 'op vriendschappelijke basis' te doen, meldt NRC. Warren Buffett heeft eerder al eens benadrukt alleen vriendschappelijke overnames te willen doen.

Nu Unilever het bod resoluut afwees 'is het beste om vroeg een stap opzij te doen', zodat beide bedrijven verder kunnen, aldus de woordvoerder. Kraft Heinz zou in het weekend nog geprobeerd hebben om draagvlak voor de overname te vinden.

Het aandeel Unilever steeg op 17 februari, direct na het bekend worden van de fusieplannen, op de beurs met 13 procent.

Unilever is op papier aanmerkelijk groter dan Kraft Heinz: bij het Nederlands-Britse bedrijf werken 169.000 mensen, bij Kraft Heinz 42.000. De omzet van Unilever bedroeg vorig jaar 52,7 miljard euro, meer dan twee keer zoveel als die van Kraft Heinz.

Lees ook:

 
Lees ook
Groenlinks wil Unilever fiscaal straffen voor verhuizing

Groenlinks wil Unilever fiscaal straffen voor verhuizing

Groenlinks heeft op 10 juli een wetsvoorstel ingediend dat het uit Nederland vertrekkende Unilever moet dwingen om alsnog dividendbelasting te betalen over in Nederland opgebouwde winsten. De initiatiefwet richt zich in algemene zin op bedrijven met een omzet van meer dan 750 miljoen die verhuizen naar een land zonder dividendbelasting. Deze voorwaarden...

Ahold geïnteresseerd in overname Hema

Ahold geïnteresseerd in overname Hema

Ahold Delzaize zich wil mengen in de overnamestrijd rond Hema. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van bronnen. Het supermarktconcern zou volgens de krant de hulp van zakenbank Lazard hebben ingeroepen. Potentiele bieder van Hema hebben tot maandag 13 juli om hun interesse kenbaar te maken.

Unilever stelt nieuwe klimaatdoelen

Unilever stelt nieuwe klimaatdoelen

Deze week maakte Unilever een reeks nieuwe duurzaamheidsplannen en targets bekend. Het bedrijf belooft dat al hun producten in 2039 klimaatneutraal zullen zijn. In 2023 moet de toeleverketen volledig ontbossingsvrij zijn. Daarnaast wil Unilever in de komende tien jaar programma's voor water-rentmeesterschap invoeren op 100 locaties in gebieden met...