Kraft Heinz trekt bod op Unilever in

kraftheinz-unilever

Het Amerikaanse Kraft Heinz heeft zijn voorstel voor een fusie met Unilever ingetrokken. De twee bedrijven meldden op 19 februari in een gezamenlijke, korte verklaring dat Kraft Heinz ‘vriendschappelijk heeft ingestemd’ met het intrekken van het plan. Hiermee lijkt een fusie/overname op korte termijn van de baan.

Kraft Heinz kwam op 17 februari  als donderslag bij heldere hemel met een bod op Unilever. De directie van het Nederlands-Britse concern wees dat bod direct en resoluut van de hand.

Unilever zag onvoldoende financiële noch strategische voordelen van een fusie. Ook werd  het bod van 46,94 euro per aandeel Unilever als veel te laag gezien. In totaal zou het gaan om een overnamebod van 134 miljard euro.

De befaamde miljardair/belegger Warren Buffett (met Bershire Hathaway) en investeringsmaatschappij 3G waren betrokken bij de plannen. Zij zitten ook in Kraft Heinz.

Plannen uitgelekt

Het lijkt erop de interesse van Kraft Heinz in Unilever in een te vroeg stadium is uitgelekt. De intentie van Kraft Heinz was, volgens een woordvoerder, om de overname 'op vriendschappelijke basis' te doen, meldt NRC. Warren Buffett heeft eerder al eens benadrukt alleen vriendschappelijke overnames te willen doen.

Nu Unilever het bod resoluut afwees 'is het beste om vroeg een stap opzij te doen', zodat beide bedrijven verder kunnen, aldus de woordvoerder. Kraft Heinz zou in het weekend nog geprobeerd hebben om draagvlak voor de overname te vinden.

Het aandeel Unilever steeg op 17 februari, direct na het bekend worden van de fusieplannen, op de beurs met 13 procent.

Unilever is op papier aanmerkelijk groter dan Kraft Heinz: bij het Nederlands-Britse bedrijf werken 169.000 mensen, bij Kraft Heinz 42.000. De omzet van Unilever bedroeg vorig jaar 52,7 miljard euro, meer dan twee keer zoveel als die van Kraft Heinz.

Lees ook:

 
Lees ook
Unilever maakt honderden miljoenen vrij in coronacrisis

Unilever maakt honderden miljoenen vrij in coronacrisis

Unilever maakt honderden miljoenen vrij in strijd tegen het coronavirus. “Het is eigenlijk heel simpel: het gaat om mensen, eten en zeep”, zegt Hanneke Faber van Unilever op BNR.Unilever doneert voor zo’n €100 miljoen aan producten als zeep, schoonmaakmiddelen en houdbare etenswaren. De helft hiervan gaat naar het Covid...

Evenveel vrouwen als mannen in management Unilever

Evenveel vrouwen als mannen in management Unilever

In het wereldwijde management van Unilever werken nu evenveel vrouwen als mannen. Dat laat de levensmiddelenmultinational weten in een persbericht. Het percentage vrouwen in managementposities is nu 50%, terwijl dat in 2010 nog 38% was. In het bestuursorgaan is nu 45% vrouw. Unilever meldt dat vooral voortgang is gemaakt in afdelingen waar vrouwen...

Unilever werkt samen met Afrikaanse boeren aan gewassendiversiteit

Unilever werkt samen met Afrikaanse boeren aan gewassendiversiteit

Unilever en het Wereld Natuur Fonds (WWF) gaan samenwerken met kleine boeren in Zuid-Afrika om weinig geteelde, droogtebestendige gewassen te introduceren. Het project past binnen de '50 Future Foods’-campagne die Unilever een jaar geleden startte rondom het merk Knorr. Op dit moment komt 75% van alle voeding op de wereld van slechts twaalf gewassen...